GRAMOFON DÍJAK

 

A Gramofon-díj az első, Magyarországon alapított, kifejezetten szakmai – tehát nem állami vagy kereskedelmi-üzleti jellegű – elismerés. A Gramofon szerkesztősége és kiadója a díjjal a klasszikus zene, a jazz és a népzene legkiválóbb hanglemez-produkcióit kívánja elismerni. Az alapítók szándéka szerint a döntésben kereskedelmi (lemezeladási) szempontok sohasem játszanak szerepet – kizárólag a művészi minőség és a felvételtechnikai megvalósítás színvonala dönt

2016-ban, 16. Gramofon-díjkiosztón az alábbi eredmények születtek:

Az év magyar klasszikus zenei hanglemeze (megosztva):
Várjon Dénes, Concerto Budapest, Keller András – Ludwig van Beethoven összes zongoraversenye. Hungaroton, katalógusszám: HCD 3275759
Baráti Kristóf, Magyar Kamarazenekar – Mozart összes hegedűversenye. Brilliant Classics, katalógusszám: 95368BR

Várjon DénesBaráti Kristóf

Az év külföldi klasszikus zenei hanglemeze (megosztva):
Gautier Capucon, Mariinszkij Zenekar, Valerij Gergiev – Sosztakovics Csellóversenyei. Erato, katalógusszám: 2564606973
Grigorij Szokolov – Schubert & Beethoven. Deutsche Grammophon, katalógusszám: 4795426

Az év magyar jazzlemeze (megosztva):
Borbély Műhely: Gyere hozzám estére. BMC Records, katalógusszám: BMC CD 231
Bágyi Balázs New Quartet: Homage to Shakespeare. Tom-Tom Records, katalógusszám: TTCD 253

Borbély MihályBágyi Balázs

Az év külföldi jazzlemeze (megosztva):
Charles Lloyd & The Marvels: I Long to See You. Blue Note Records, katalógusszám: B0185YNEIW
Joshua Redman & Brad Mehldau: Nearness. Nonesuch Records, katalógusszám: NONLP79456

Az év legjobb népzenei/világzenei lemeze: Oláh Gipsy Beats: No. 1.  Fonó, Katalógusszám: FA 388-2

Oláh Gipsy Band

Az év DVD-produkciója: Mascagni: Parasztbecsület és Leoncavallo: Bajazzók című operája, Jonas Kaufmann főszereplésével, a Staatskapelle Dresden közreműködésével, Christian Thielemann vezényletével. Sony Classical, katalógusszám: 88875193409

Az év legjobb archív felvétele (újrakiadás): Bartók, a zongorista. Hungaroton, katalógusszám: HCD32790-91

 

Korábbi díjazottak

 • 2015-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat  Balázs János zongoraművész, míg a Magyar Jazz Díjat Gayer Mátyás, Oláh Krisztián és Tálas Áron jazz-zongoraművészek, a 2015. évi Montreux-i Jazz Fesztivál zongoraversenyének döntősei kapták.
 • 2014-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, míg a Magyar Jazz Díjat Babos Gyula gitárművész-zeneszerző kapta.
 • 2013-ban a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Spányi Miklós és a Concerto Armonico; a Magyar Jazz Díjat Binder Károly zongoraművész, zeneszerző vehette át.
 • 2012-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Fassang László orgonaművész; a Magyar Jazz Díjat – posztumusz – Regős István zongora- és szaxofonművész, zeneszerző vehette át.
 • 2011-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Lendvay Kamilló zeneszerző, a Magyar Jazz Díjat Vukán György zongoraművész-zeneszerző kapta.
 • 2010-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Komlós Péter, míg a Magyar Jazz Díjat László Attila kapta.
 • 2009-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Vashegyi György, a Magyar Jazz Díjat Kőszegi Imre vehette át.
 • 2008-ban a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Szilasi Alex, a Magyar Jazz Díjat Szabados György kapta.
 • 2007-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat az Egri-Pertis Duo, a Magyar Jazz Díjat pedig Németh Ferenc vehette át.
 • 2006-ban a Magyar Klasszikus Zenei Díjat az UMZE Kamaraegyüttes, a Magyar Jazz Díjat – posztumusz – Pege Aladár kapta.
 • 2005-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Seres Dóra, a Magyar Jazz Díjat Dresch Mihály kapta.
 • 2004-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Jandó Jenő, a Magyar Jazz Díjat Szakcsi Lakatos Béla vehette át.
 • 2003-ban a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Kelemen Barnabás, a Magyar Jazz Díjat Dés László vehette át.
 • 2002-ben a Magyar Klasszikus Zenei Díjat az Erdődy Kamarazenekar, a Magyar Jazz Díjat Juhász Gábor vehette át.
 • 2001-ben, a Gramofon díj alapításának évében a Magyar Klasszikus Zenei Díjat Eötvös Péter, a Magyar Jazz Díjat Oláh Kálmán kapta.

Retkes Attila főszerkesztő átadja a díjat Medveczky Ádám karmesternek
Retkes Attila főszerkesztő átadja a díjat Medveczky Ádám karmesternek

Hogyan zajlik a szavazás?

2016-tól új struktúrában történik a szavazás. A nominált hanglemezek listája – a szerkesztőségünkbe beérkező, illetve a folyóiratunkban elemzett több száz zenei produkció értékelését alapul véve – a Gramofon – Klasszikus és Jazz című folyóirat szakkritikusainak véleménye alapján áll össze.

A nominált lemezek közül öttagú nemzetközi zsűri választja ki a legjobbakat. 2016-ban a zsűriben Remy Franck, a luxemburgi Pizzicato magazin főszerkesztője; Michelle Debra, a belga Crescendo folyóirat igazgatója; Martin Hoffmeister, a német MDR Rádió zenei igazgatója, valamint a Gramofon főszerkesztő-helyettese (Bércesi Barbara) és főszerkesztője (Retkes Attila) kapott helyet.

A díj hivatalos szakmai partnere, széleskörű nemzetközi kapcsolatainak segítője az International Classical Music Awards (ICMA). E szervezet és az öttagú zsűri szavatolja a Gramofon-díjak nemzetközi jelentőségét és reputációját. Úgy véljük, e szavazási szisztéma biztosítja az objektivitást, a klasszikus zene, jazz, valamint a nép- és világzene kimagasló teljesítményeinek sokoldalú értékelését, bemutatását és megadja a díj létjogosultságát.

A díjkiosztó gálaest

A 2001. és 2002. évi díjkiosztónak az IBS Színpad; a 2003., 2004. és 2005. évi rendezvénynek a Szolnoki Szigligeti Színház adott otthont.  A 2006. évi rendezvényt a Müpa Fesztivál Színházában, míg a 2007. évi díjkiosztót a KOGArt Házban, a 2008. évi díjkiosztót az MTA Roosevelt téri Dísztermében rendeztük, a 2009. évi díjkiosztó helyszíne pedig a Take 5 Jazz Club volt. A 2010. és 2011. évi díjkiosztót a Budapest Jazz Clubban rendeztük meg. A 2012. évi, koncerttel egybekötött díjkiosztó gálaestet ugyancsak a Budapest Jazz Clubban, de már az új, Hollán Ernő utcai épületben tartottuk meg. 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben díjkiosztó gálaestre és hangversenyére a belvárosi Duna Palota patinás falai között került sor. 2016. december 16-án szintén a Duna Palotában, az esti ünnepi hangverseny előtt jelentették be hivatalosan a Gramofon-díjasokat.