19. Nemzetközi Hárfafesztivál

Idén a budapesti Festetics Palota ad otthont a lassan már két évtizedes múltra visszatekintő Nemzetközi Hárfafesztiválnak.

A rangos nemzetközi fesztiválon világhírű művészek mellett bemutatkoznak a fiatalabb generáció kiemelt tehetségei, de szeretettel várják a gyerekeket is. A nyitókoncertet Vigh Andrea hárfaművésznő adja, október 6-án 19 órakor, a Festetics Palota Tükörtermében. Az esten először az idén útjának indult a Hárfás napok sorozat második előadása: Az ötezer éves hangszer – a hárfa története 2. című előadás keretében az 1720 és 1820 közötti korszak zenéivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Az előadást követő koncerten Vigh Andrea és Drahos Béla fuvolaművész előadásában elhangzanak Cardon, Petrini, Nadermann, Krumpholtz, Spohr eredeti hárfaműveinek részletei, valamint Mozart C-dúr fuvola-hárfaversenye, közreműködik Gulyás Csilla hárfaművész és az Anima Musicae Kamarazenekar.

Vigh Andrea

A második napon, október 7-én a már megszokott módon fiatal hárfaművészek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, ezúttal Jenei Erzsébet és Goda Sára hangversenyét hallgathatja meg a közönség, melyen felcsendülnek majd Bach, Andrés, Walter-Kühne, Durand, Mchdelov, Pujol, Magica és Godfried művei. Ugyanezen a napon egy szintén fiatal, de már jóval nagyobb hírnévnek örvendő tehetséges művész, Oliver Wass ad koncertet.  A brit hárfaművész számos kiváló nemzetközi versenyeredménnyel büszkélkedhet, az első hárfás, aki a „Guildhall Gold Medal”-t, a Guildhall School of Music legrangosabb elismerését tudhatja magáénak, ő a Szegedi Nemzetközi Hárfaverseny 2016-os győztese, de fellépett már a Barbican Hallban, a Wigmore Hallban és a London Händel Festivalon, illetve aktívan koncertezik a saját együttesével, a Palléas Ensemble-al. A Festetics Palotában Bach, Britten és Posse művei mellett, saját Prokofjev-, Ravel- és Muszorgszkij-átiratait játssza.

Oliver Wass

A zárónapon Vigh Andrea a gyerekeket várja a közönség soraiba, hiszen a délelőtti Hangszerek világa című koncerten a legifjabbaknak nyílik lehetőségük arra, hogy a hárfabemutató előadáson megismerkedhessenek ezzel az ikonikus és gyönyörű hangszerrel.

Maria Graf

Végül egy igazi világsztár Maria Graf hangversenye zárja a fesztivált, a német hárfaművész Spohr, Hindemith, Debussy, Fuchs, Haydn. Glinka és Fauré szerzeményeit szólaltatja meg.