Advent Óbudán

Az adventi időszakban is izgalmas programokat kínál az Óbudai Társaskör. Gyerekek, felnőttek, a könnyű- és komolyzene, vagy akár az opera rajongói is megtalálhatják a számukra legérdekesebb koncertet az év utolsó hónapjában.

December 2-án kiderül, hogy a Gayer Ferenc művészeti vezetésével működő Budapest Ragtime Band a gyerek közönség soraiban is ugyanolyan jó hangulatot tud teremteni, mint az esti felnőtt koncerteken. Sőt! Még több mókára, játékra van lehetőség, ismerkedésre a hangszerek világával. Filharmóniai koncertek során járják az országot, viszik a jókedvet az ország minden tájára. Szerencsére ezen a decemberi vasárnapon jut belőle az Óbudai Társaskör ifjú közönségének is.

Budapest Ragtime Band

A közelmúltban megjelent egy könyv Az évszázad Manonja címmel Házy Erzsébetről, a feledhetetlen szopránról, aki idén lenne 90 éves.

A kötet tisztelgés a méltatlanul elfeledett pozsonyi születésű Házy Erzsébet emléke előtt, mellyel a szülőföld, Csallóköz még tartozik. Ez az elgondolás hívta életre a Házy Erzsébet Nemzetközi Tehetségkutató Énekversenyt, melynek döntőbe jutott énekesei mutatkoznak be december 3-án az Óbudai Társaskör közönségének. A koncerten elhangzanak áriák Bellini, Bizet, Donizetti, Mozart, Puccini, Smetana, Strauss, Verdi és Wagner operáiból, valamint Lehár Ferenc, Kálmán Imre és Ábrahám Pál operettrészletei. Az operák szakavatott rajongója, Baranyi Ferenc műsorvezetőként gondoskodik Házy Erzsébet művészetének, alakjának méltó felidézéséről.

Az Anima Musicae Kamarazenekar ez év tavaszától a megtisztelő Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet viseli. Otthonukban, az Óbudai Társaskörben színes programmal intenek búcsút 2018-nak. Nagyon könnyed, szórakoztató műsorban gondolkodtak az egész koncertet illetően, Hugo Wolf Olasz szerenádja, Sollima Contrafactus és Csajkovszij Firenzei emlék című műve mellett egy magyarországi bemutatóra, Richard Galliano Jade Concertójának előadására is sor kerül. Massimo Mercelli személyében egy nemzetközi hírű, elismert fuvolaművész lép fel a zenekarral, akinek olyan világsztár zeneszerzők dedikálták műveiket, mint Nino Rota vagy Sophia Gubaidulina.

Mali Emese

1836-ban egy német asztalosmester és zongorakészítő, Heinrich Engelhard Steinweg seeseni otthonának konyhájában elkészítette első zongoráját.

1850 májusában, harmincnapos út után érkezett feleségével és hét gyermekével együtt Amerikába. Három évvel később felvette a Henry E. Steinway nevet, és fiaival együtt megalapította azt a zongoragyárat, melynek hangszerein napjainkban is világklasszis művészek aratják sikereiket, s melynek egyik kiváló darabja az Óbudai Társaskör színpadán áll tavaly november óta.

Ezt a Steinway D-modell zongorát mindig örömmel szólaltatják meg a fellépő művészek. At Társaskör most induló sorozatunkban öt művészt kértek fel, hogy játsszanak a fehér-fekete billentyűkön.

Prunyi Ilona, Mali Emese, Balogh Ádám, Érdi Tamás és Fejérvári Zoltán koncerttel tisztelegnek az idén 165 éves Steinway-gyár jubileuma előtt.  A sorozat címe Debussy egyik utolsó darabjának címére és a zongorabillentyűkre egyaránt utal.

A második, december 8-ai koncert művésze, Mali Emese szólistaként Magyarország jelentős zenei fesztiváljain és külföldön egyaránt gyakran lép fel. Két ízben koncertezett az Egyesült Államokban, Los Angelesben és San Franciscóban. A San Francisco Konzervatóriumban mesterkurzust is tartott. 2009 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.