Átadták a Jazz Showcase díjait

Idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Jazz Showcase-t a Müpában, ennek keretében kilenc pályakezdő jazz-zenekar mutatkozhatott be, az esti koncerteken pedig a magyar jazz krémje tisztelgett Zoller Attila emléke előtt.

A Müpa immár több, mint egy évtizede ad lehetőséget fiatal magyar jazz-zenészeknek, hogy bemutatkozhassanak a közönségnek és a szakmai zsűri előtt csillogtathassák meg tehetségüket. A Jazz Tehetségbörze programjában az eddigi évekhez hasonlóan kilenc fiatal zenekar adott koncertet. Az első napon The Best Bad Trip, a LightBulb és Horváth Balázs Trió, a második napon a WindSingers, a Kalmár Panni Trió, valamint a Vintage Dolls, míg a zárónapon a The Coquette Jazz Band, a Choose Cheese és az Antal Gábor Trió lépett színpadra.

A nemzetközi zsűri kiemelte a versenyprogramban résztvevő zenekarok  felkészültségét, és igen nagyra értékelte a műfaji sokszínűséget is, hiszen a három nap alatt a tradicionális swing zenétől a fúziós jazzen át egészen free jazzig minden műfaj képviseltette magát. A tehetségbörze során WindSingers aratta a legnagyobb sikert: az öt énekesből álló acapella együttes elnyerte a szakmai zsűri díját és a közönségdíjat is. A LightBulb alig lemaradva a második helyen végzett, és a Magyar Jazz Szövetség különdíját is ők kapták, míg tovább a díjakat, így a Zempéni Fesztivál díját Kalmár Panni Triónak és a Vintage Dollsnak adták, a Lamantin Jazz Fesztivál különdíját pedig The Coquette Jazz Band vehette át.

WindSingers

A háromnapos jazzünnep nagykoncertjeinek fellépői a húsz éve elhunyt legendás jazzgitáros, Zoller Attila emléke előtt tisztelegtek, a fesztivál középpontjában a gitár állt. Elsőként a fiatal kora ellenére nagy ismertségnek örvendő zongorista, dobos, zeneszerző Tálas Áron és triója, Mike Moreno amerikai gitáros lépett fel a Fesztivál Színházban, szélesebb közönség előtt is megismertetve az együttes nemrég Japánban megjelent első lemezük anyagát. A második nap László Attila művészeti vezetésével jött létre a Zoller Attila-emlékkoncert, melynek keretében a művészeti vezető mellett három kiváló jazzgitárosunk, Balogh Roland, Fenyvesi Márton, Pusztai Antal lépett fel. A zárónap koncertjét a hazai jazzélet egyik karakteres alakja, a szaxofonos, komponista Bacsó Kristóf és legfontosabb együttese, az ezúttal Gilad Hekselmann New Yorkban élő izraeli gitárossal kiegészült Triad adta.