Beethoven zempléni emlékezete

Az Egmont-nyitány, a III. zongoraverseny, valamint Dvořák VIII. szimfóniája hangzik fel augusztus 14-én este, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A 250 esztendeje született Beethovenre is emlékeznek a nyitóhangversennyel, amellyel kezdetét veszi az idei, augusztus 23-ig tartó XXIX. Zempléni Fesztivál. S ahogy a korábbi években, most is nagyon sokrétű a sorozat kínálata, az első nap programjában még kiállításmegnyitók, gyermekelőadás, valamint esti jazz is szerepel. 

Két tárlat is nyílik már ezen a napon, délután Sárospatakon, Horváth Kinga grafikusművész, valamint a P'Art Művészcsoport alkotásait bemutató kiállítás. A szabadtéri színpadnál Violin király és Hanga királykisasszony birodalmába kirándulhatnak a gyerekek, este, s 22 órás kezdettel pedig a Kollmann Gábor Quintet jazzestjét hallgathatják meg az érdeklődők a sárospataki Borteraszon. 

S természetesen, ahogy már a kezdetektől hagyomány, a fesztivál nyitóhangversenyére a Rákóczi-vár udvarára várják az érdeklődőket, 20 órától. 

 

(Balog József - fotó: Nagy Károly Zsolt)

A bécsi Burgtheater igazgatója 1809-ben kérte fel Beethovent, hogy írjon kísérőzenét Goethe Egmont című ötfelvonásos drámájához, és a költőt mindenekfelett tisztelő komponista örömmel vállalta a feladatot. A következő esztendőre meg is született a mű, amit azonnal bemutattak. A koncerten felhangzó, másik kompozíciót, a nagy c-moll művek kiváló darabját, a III. zongoraversenyt Ludwig van Beethoven korábban, 1803-ra készítette el. A drámai feszültségű alkotásban szívhez szóló tercpárhuzamokat, hirtelen hangnemváltásokat, játékos ritmikájú finálét is találni. A darabot ezen a sárospataki esten egy kivételes képességű zongoraművész, Balog József adja elő. 

A hangverseny első részében ezzel a két kompozícióval tisztelegnek a Beethoven-évforduló előtt, a szünetet követően pedig Antonín Dvořák: VIII. szimfóniája hangzik fel. A koncertet a Zempléni Fesztivál művészeti vezetője, Hollerung Gábor dirigálja együttese, a Budafoki Dohnányi Zenekar élén.