Budapest éjszakája szól

Az évtized végéhez közeledve új lemezzel jelentkezik a Makám Zenekar. A december 21-én, este fél 8-kor, az Avilai Nagy Szent Teréz templomban bemutatandó albumon az együttes jól ismert stílusában tolmácsolja Ady Endre költészetét.

„Ady verseire új Makám lemez készült,17 dal a legkülönfélébb műfajokban. A sanzon, a blues, a kortárs zene, a széki lassút idéző népdalhangzás, vagy a metál mind szerepel a szerző tárházában. Szólnak, ahogy a szöveg, ahogy Ady versei kívánták. Mégis egységes, s letagadhatatlan, új Makám lemez született. Az ének a legvadabb blues-os megszólalástól az éteri finomságú imáig, a hegedű hangja a keservesektől a repetitív játékosságig, a szopránszaxofon káprázatos improvizációi, Bartókot idéző naturális futamai bejárnak minden tartományt, a basszusgitár-, az ütőhangszerjáték s a gitár eggyé olvadó homogén kíséretével.”

„Budapestre 20 éves koromban vetődtem. Valójában a szívem hozott, nyaralások emléke, valami szerelem. Mindjárt az elején, hallottam a Kalákát a főiskolán, Zolnay Pál Fotográfiájában Sebő Ferencet, Cseh Tamást Jancsó filmekben, a már nem létező 25. Színházban, a Syriust a Bercsényiben. Majd jött a Kolinda, Gépfolklór, Török Ádám Keresztes lovagja, még a Kexet is elcsíptem, s Másik Jánost – aki sokfelé mozgott, s Cseh Tamással, ahogy a Budapestet énekelik. Régóta készültem dalt írni a városról, de már megvolt és jó volt, s az enyém is volt a Bereményié, Cseh Tamásé. Negyven év kellett, hogy Ady versére találjak. Egyből behúzott. Ismerem a Belvárost. Amit Ady leírt 100 éve, az itt dübörög, siklik, oson és tekereg ma is.”

„Ady volt az, akiben teljes lett az idő, aki megfordította a világot, a magyar glóbuszt, aki köré gyűlt a századforduló új nemzedéke, s akihez viszonyulva mindenki tudta a helyét – írták kor- és eszmetársai, pályatársai, mivel volt bátorsága írni az addig ki nem mondott tabukról, a lét szörnyű zavaros és véres élményeiről. Ady műsorunk klasszikussá vált „nagy” versei mellett, rejtőző kincseket is bemutatva megidézi a költő és korának szellemét a szó, az ének és zene eszközeivel.”

„Adynál majdnem minden ropogósan új. A radikális társadalmi program, az imádva megvető magyarság-kép, a »héjanász« jellegű, vagyis szabados, kispolgári konvenciókra fittyet hányó párkapcsolat piedesztálra emelése. A grammatika, a zsoltáros ismétlések, a képi arzenál (modorosnak mondták és mondják, pedig csak saját nyelvet beszél, bosszantó túlzásaiban is).
Ha lefejtjük verséről a modor páncélját, ha csupaszon látjuk Adyt, fölkavarnak megrázó emberi közlései. És új popsztár-magatartása is! Egyik roppant extrém versében a vershős koporsón lovagol, mintha egy Marilyn Manson-klipet látnánk. Írt parti-himnuszt is az amúgy lenézett főváros vigalmi negyedéről: Budapest éjszakája szól.” – írja Térey János.

A december 21-ei lemezbemutató a Makám tagjai lesznek: Magyar Bori – ének; Krulik Zoltán – ének, gitár; Kuczera Barbara – hegedű, ének; Vázsonyi János – szaxofon, tibeti éneklő edény; Bata István – basszusgitár, ének; Varró Zoltán – ütőhangszerek.