Concerto-koncertfilm, 200 ezer nézővel

A Mezzo TV május 29-én mutatta be a a Concerto Budapest koncertfilmjét, s ezt május 30-án az Index streamelte. Ezt követően a zenekar honlapján és az Indexen egy hétig volt ingyenesen elérhető a koncert. Első körben ez, az úgynevezett élő stream, 70 ezres nézettséget hozott, de ami igazán nagy dolog, hogy az utána következő napokban 196 ezerre nőtt az érdemi  megtekintések száma. 

A Concerto Budapest honlapján keresztül a következő hét pedig tovább növelte a nézettséget, így lépte át a 200 ezer főt a filmet megtekintők száma. Ilyen magas számot korábban nem tudott felmutatni a komolyzene.

Nyilvánvaló, hogy több tényező játszott szerepet abban, hogy az átlagosnál sokkal többen nézték meg egy hét alatt Magyarországon a Concerto Budapest Mezzo-filmjét. A vírusból adódó elzártság miatt több zenekar próbálkozott az élő streammel, s ezek alkalmanként jó eredménnyel zárultak, de ezekben az esetekben a klasszikus zenéhez méltó, jó minőségű filmek csak ritkán születhettek. 

A Concerto Budapest egy sokkal filmesebb, filmszerűbb, 2 órás anyagot hozott létre, ami párosult a Mezzo nemzetközi ranggal bíró csatorna hírével, amitől létre jött egy természetes kíváncsiság a Concerto Budapest, Kremerata Baltica, Keller András, Gidon Kremer nevével fémjelzett, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilm iránt.

 

(Fotó: Valuska Gábor)


A sikeres bemutató után a Mezzo TV a következő 5 évben több alkalommal vetíti majd le, ismétli meg a koncertet. 

„Ahhoz, hogy külföldi helyszíneken mutatkozzon be a zenekar, ez a filmmegjelenés egy hatalmas promóciós fegyver, mert nyilvánvalóan megmutatja, hol tart és mire képes a Concerto Budapest. Megnyit egy másik utat is, hogy érdemes ezzel foglalkozni. A zenészek hagyományosan a lemezben hisznek, de a film, ha komoly, minőségi csatornán mutatják be, akkor sokkal több emberhez jut el. Az élő streamet csak akkor érdemes használni, ha annak alapos oka van, a hagyományos koncertfelvételek pedig nem igazán tesznek hozzá az élményhez. A jövőt ezért a nagyszabású filmes megoldásban látom. Keller András zeneigazgatóval közös célunk, hogy évente meg tudjunk valósítani egy ilyen nagyszabású vállalkozást” – foglalta össze tapasztalatait és terveit Szabó-Stein Imre, a film rendezője.