Cziffra György tanítványai és katarzis a negyedik Cziffra Fesztiválon

Az új év februárjában negyedik alkalommal rendezik meg a Cziffra György Fesztivált, amely 2019-ben különleges művésztalálkozásoknak ad teret.

„Nagy öröm számomra, hogy ismét egyedi produkciók valósulnak meg a Fesztiválon, olyan művészekkel, akik korábban még sosem találkoztak, vagy léptek fel egy színpadon.” (Balázs János, Liszt- és Prima-díjas zongoraművész, Érdemes Művész)

Balázs János (fotó: Kleb Attila)

A nyitókoncerten Isabelle Oehmichen francia zongoraművész, Cziffra György egykori tanítványa is közreműködik, aki jelenleg a francia Cziffra Alapítvány művészeti vezetőjeként a világhírű zongoraművész szellemi hagyatékának franciaországi ápolásáért rendkívül sokat tesz. A nyitókoncert másik zongoraművész fellépője a Kossuth-díjas Bogányi Gergely lesz, aki Schumann Esz-dúr zongoraötösét játssza a Kállai Vonósnégyessel.

Különleges estének ígérkezik A Katarzis című, zenés beszélgetéssel egybekötött este, amelyen a Széchenyi-díjas agykutató, Freund Tamás két kiváló művésszel, Lackfi János költővel és Nagy-Kálózy Eszter színművésszel járja körül a katarzis témakörét tudományos és művészi oldalról egyaránt. Bízunk benne, hogy a katarzist ezen az estén át is élhetjük a Cimbalomduó, Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomművészek közös koncertjén.

Nagy-Kálózy Eszter (forrás: Cziffra Fesztivál)

Várdai István csellóművész és Balázs János zongoraművész barátsága a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Osztályában kezdődött még tizenéves korukban. Később a Virtuózok című tehetségkutató műsorban együtt zsűriztek – közös koncertet azonban még soha nem adtak. Erre először a Cziffra György Fesztiválon kerül sor 2019. február 23-án a Zeneakadémia Nagytermében.

A Fesztivál további eseményei is ünnepszámba mennek, elég csak José Cura sztártenor és Balázs János közös fellépését, Miklósa Erika, Lajkó Félix és Balázs János közös koncertjét, Káel Norbertet vagy Rúzsa Magdolnát, illetve a Hot Jazz Bandet említeni.

Balázs János Liszt-díjas zongoraművész, Magyarország Érdemes Művésze 2016 februárjában hívta életre a Cziffra György Fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és a MOM Kulturális Központ támogatásával. A Fesztivál alapküldetése, hogy Cziffra György magas művészi színvonalú életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló munkát, amely a világhírű magyar zongoraművész életében oly nagy hangsúlyt kapott. Az a befogadó, műfajilag nyitott művészetszemlélet és innovatív munkamódszer, amellyel Cziffra György élt és dolgozott, jellemzi a Fesztivált is: a klasszikus zenei koncertek mellett minden évben improvizatív és jazz estek is helyet kapnak, a rendezvénysorozat kiemelt megjelenést biztosít a fiatal művészeknek, és figyelmet fordít a gyerekek klasszikus zenei műveltségének fontosságára is. A társművészetek bevonásával több kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők a Fesztivál keretében. Az elmúlt három évben többek között Rost Andrea, Szulák Andrea, Mischa Maisky, Fazil Say, Lajkó Félix, Vásáry Tamás, a Kelemen Quartet, Jandó Jenő, Szakcsi Lakatos Béla, Snétberger Ferenc, Malek Andrea, Szulák Andrea, Sárik Péter, Miklósa Erika, Arcadi Volodos, Pierre-Laurent Aimard, Presser Gábor, Darko Brlek, Masin Gwendolyn és a Hot Jazz Band állt színpadra Balázs János meghívására a Fesztiválon.