Für Anima - zeneszerzés verseny

Az Anima Musicae Kamarazenekar zeneszerzőversenyt hirdet, amelynek központi témája a lélek, a zenei lélek megnyilvánulása a hangokban. S ezt a témát minden szerző megkötés nélkül, szabadon értelmezheti. A pályaműveket augusztus 1-jéig várják, s háromtagú zsűri bírálja el augusztus 20-ig.

Az Anima Musicae Kamarazenekar pályázatának feltétele, hogy a beérkező mű vonós apparátusra, 16 főre (9 hegedű, 3 brácsa, 3 cselló, 1 nagybőgő, tehát 5-4-3-3-1 létszámmal) készüljön. Csak olyan kiegészítő hangszereket és/vagy tárgyakat lehet belekomponálni, amelyeket a 16 vonós előadó közül valaki meg tud szólaltatni (tehát az előadás nem igényel plusz embert, plusz képzettséget), illetve a plusz hangszer beszerzését, próbára és koncertre való biztosítását a pályázó vállalja. A kompozíció 7-15 perc időtartamú lehet, s ajánlása az Anima Musicae Kamarazenekar számára kell szóljon. Központi témája pedig a lélek, a zenei lélek megnyilvánulása a hangokban. A témát minden szerző megkötés nélkül, szabadon értelmezheti.

 

Az augusztus 1-ig beérkező pályamunkákat egy 3 tagú zsűri bírálja el legkésőbb augusztus 20-ig. A beküldött alkotások a zsűri előtt anonim versenyeznek, ezért a partitúrákon sehol nem szerepelhet a szerző neve vagy személyére utaló bármely megjegyzés. A legjobb 6 alkotás kerül be a verseny döntőjébe. Azok a versenyművek, amelyek nem jutnak a döntőbe, szintén előadásra kerülhetnek a későbbiekben, a zenekar döntése alapján.

Az előválogató zsűri tagjai: Tihanyi László zeneszerző, karmester - a zsűri elnöke, Horváth Balázs zeneszerző és Rohmann Ditta csellóművész. 

A verseny döntőjébe bejutott 6 alkotást a zenekar várhatóan 2020. szeptember 13-án, a Nádor Teremben szólaltatja meg. A döntő zsűrijének elnöke Tihanyi László, s a grémium munkájában részt vesz Horváth Balázs és Rohmann Ditta mellett Dukay Barnabás zeneszerző, G. Horváth László hegedűművész, az Anima Musicae Kamarazenekar művészeti vezetője, Serei Zsolt zeneszerző, karmester és Tornyai Péter zeneszerző, kamarazenész, az Anima Musicae Kortárs Zenei Műhely vezetője. 

A jelentkezés részletei a zenekar honlapján olvashatók: 

www.animamusicae.hu/composer-competition-2020