Gwendolyn Masin és Darko Brlek a Cziffra Fesztivál nyitóhangversenyén

A harmadik Cziffra Fesztivált a tavaly alakult és debütált CZF Kamarazenekar nyitja meg a MOMKult Színháztermében. Közreműködik a fesztiválalapító Balázs János, valamint két kitűnő külföldi vendég, a szlovén Darko Brlek klarinétművész és Gwendolyn Masin hegedűművész. A Cziffra Fesztivál Kamarazenekarát Kállai Ernő, Junior Prima Díjas hegedűművész vezeti.

Február 19-én veszi kezdetét a Cziffra Fesztivál a fesztivál saját kamarazenekarának hangversenyével. A hét teljes programjában olyan művészek lépnek majd fel, mint Pierre-Laurent Aimard, Grammy- és Siemens Zenei díjas zongoraművész, Arkagyij Volodosz Grammy-díjas zongoraművész, Miklósa Erika, Szakcsi Lakatos Béla, Presser Gábor vagy a Hot Jazz Band.

Darko Brlek (fotó: Miha Fras)

A nyitókoncert vendégei között a szlovén zenei élet egyik legjelentősebb egyénisége, fesztiválok, hangversenyek visszatérő vendége, a Ljubljanai Fesztivál művészeti igazgatója, Darko Brlek szerepel, valamint a magyar közönség számára már jól ismert Gwendolyn Masin, aki Amszterdamban született, édesanyja pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett  Kelemen Mária, a többszörösen díjnyertes dublini Young European Strings Zeneiskola igazgatója. Első magyarországi koncertjét ötévesen adta a Zeneakadémián. Hatévesen Fokvárosba, négy évvel később Dublinba költözött családjával, ahol csodagyerekként tekintettek rá. Masin szólistaként és kamarazenészként is aktív. Itthon fellépett többek között a Magyar Nemzeti Filharmonikusokkal, a MÁV Szimfonikus Zenekarral, a Savaria Szimfonikus Zenekarral a világ jelentős külföldi zenekarai mellett.  Számos nemzetközi díjat tudhat magáénak, és a nemzetközi koncertéletben nemcsak mint szólistát, hanem mint a GAIA Zenei Fesztivál művészeti igazgatóját, és a Michaela's Music House hegedűoktató tankönyv szerzőjét is számon tartják.

A különböző kultúrák minden szempontból nagy hatást gyakoroltak rám: lelkileg, érzelmileg, meghatározták a világlátásomat. Azt gondolom, hogy a sokszínű származásom az életem valamennyi területét érinti; de közülük különösen erősen vannak jelen a mindennapjaimban a magyar gyökereim. (...)Megtisztelve érzem magam, hogy tanárként egy olyan intézményben dolgozhatok (Haute école de musique de Genève – Genfi Zeneművészeti Főiskola), amelyben Liszt Ferenc is tanított.” – vallja a hegedűművésznő.