Hallássérülteket is vár koncertjeire a Danubia

Nem mindennapi vállalkozással teszi emlékezetessé Beethoven születésének 250. évfordulóját az Óbudai Danubia Zenekar. Egy különleges koncertélmény segítségével a klasszikus zenei formáció most éppen azoknak mutat utat a zenéhez, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek.

Februártól májusig a zenekar ingyenes koncertjein minden fizikális eszközt bevetnek majd, hogy valamiképp át tudják adni a zene élményét azoknak, akik máshogyan, vagy egyáltalán nem hallják azokat a hangokat, amelyek érzékelése az ép hallásúak számára természetes.

 

„Hangrezgéseket közvetítő eszközök és különleges kontakt-hangszórók segítségével igyekszünk átélhetővé tenni Beethoven zenéjét a hallássérültek számára. Akinek pedig az a legjobb megoldás, akár be is ülhet a zenészek közé, szó szerint a hangszerek érintőleges közelségébe” – vázolta fel a példa nélküli koncert alaphelyzetét Hámori Máté, a Danubia karmestere, aki a Budapest Music Centerben tartott hangversenyeken Beethoven zenéjének titkairól beszél majd, a hallássérült nézőket pedig jeltolmács segíti a megértésben. Hozzátette: „ Azt reméljük, a koncertjeink arra is lehetőséget adnak a hallássérülteknek, hogy átéljék azt a fajta közösségi élményt, amelyet csak az élő előadó-művészet megtapasztalása képes adni”.

A koncertekre a belépés ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A hallássérülteknek - kortól függetlenül -  szánt hangversenyekre kísérőket, szakembereket is várnak, hiszen a társadalmi érzékenyítés szempontjából számukra is izgalmas lehet a kezdeményezés.

A Beethoven-projekt első, sajtónyilvános koncertje, amely az Alpha és omega címet viseli, 2020. február 7-én, pénteken 10 órakor lesz a Budapest Music Centerben.  

Ezt követően a Fel-/meg-/ki-szabadulás elnevezésű hangversennyel folytatódik a sorozat március 27-én, a záróprodukcióra pedig május 15-én várják az érdeklődőket. Ennek címe Szétszakított szabályok.

A hallást segítő eszközök és a jeltolmács biztosításában közreműködnek az Audiopont Halláscentrumok és a 90 decibel Project.