Hegyvidéki séta

Nemrég megjelent a Joe Fritz, Gyárfás István és Sárkány Sándor alkotta trió lemeze, mely a Mountain Walking címet viseli. A trió 2018. február 5-én játszotta el a lemez anyagát a MOM Kulturális Központban.

„Örökzöld jazzslágerek örökifjú zenei stílusban – így lehetne definiálni a lemezen hallható zenét. Mindhárom muzsikus életcélként tűzte maga elé, hogy ne csupán reprodukálja a nagy mesterek művészetét, hanem saját zenei nyelvére fordítva tolmácsolja azt a mai hallgatók számára. Ilyen például az albumon a swingkorszak ikonikus figurájának, Benny Goodmannek Stompin’ at the Savoy c. szerzeménye, amely a 30-as évek hírneves harlemi tánctermének állít emléket.

A mainstream jazz repertoárjának állandóan visszatérő nagy sztenderdjei: az It Had to Be You, a Sunday, a There Will Never Be Another You, és a Body and Soul is szerepelnek a trió műsorán.

De szívesen játszanak a modern jazz legmarkánsabb egyéniségei által írott olyan szerzeményeket is, amelyeknek dallamvilága nemcsak az ortodox jazzbarátok tetszését nyeri meg, így Charlie Parker, Dizzy Gillespie vagy Thelonious Monk közkedvelt darabjait is. Erre a válogatásra Monk Straight, No Chaser című dala került kiválasztásra a szerző születésének 100. évfordulója alkalmából.” – írja a lemezről Márton Attila Pernye András díjas jazzszakíró.

Sárkány Sándor, Joe Fritz, Gyárfás István (fotó: Sárközy György)

A különleges – dob nélküli – összeállítású trió tagjai egyenként is hangszerek legjobbjaiként ismertek, a különböző formációkban gyakran együtt játszó zenészek nagy sikerrel mutatták be a nagyközönségnek is a lemez műsorát.