Hollerung Gábor Zenedoboza

Epizódonként egy-egy zenei témát taglal, a zenetörténet teljes spektrumát felöleli a tizenkét perces részekből álló előadássorozat, Hollerung Gábor ismeretterjesztő zenetanodája:  a Zenedoboz. A  karmester negyven részen keresztül, amelyek akár tízéves kortól is élvezhetőek, színes, változatos módon avatja be nézőit a zene teljességébe.

A sorozat ma, május 12-én, indul, s minden kedden, szerdán és csütörtökön 14.00 órakor a BDZ YouTube – csatornáján követhetik figyelemmel az érdeklődők!(bdz.hu/youtube)

Néhány évvel ezelőtt a Nemzeti Kulturális Alap felkérésére Csontos János és Szabó Mihály állította össze és rögzítette az előadássorozatot Hollerung Gáborral, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető-zeneigazgatójával, karmesterével, aki messze földön híres zenei magyarázatairól, azok szuggesztív, egyedi, szórakoztató stílusáról. 

 

A Zenedoboz sorozat felöleli a zenetörténet teljes spektrumát, előadásonként egy-egy téma köré csoportosítva avatja be ifjú és érettebb nézőit a zene teljességébe, színes, változatos módon. Hollerung Gábor gondolatai különböző szempontok szerint rendeződnek, például hangszerek, műfajok, stílusok, korszakok, társművészeti kapcsolatok, hangszerelések köré csoportosulva, kitérve a könnyedebb zenei műfajokra is. Hollerung Gábor néhány mondattal és zenei idézetekkel, a BDZ sokszor kifejezetten erre a célra készített felvételeivel, máskor koncertrészletekkel színesítve teszi érthető közkinccsé a zenetörténet legfontosabb témáit, az alapvető zenei összefüggéseket, a zene különböző megközelítéseit. 

Ma a ritmusról lesz szó, jövő héten például a fokozásról vagy a hangok rendjéről, de a sorozatban a dirigens beszél majd a világi és egyházi zenékről, az operáról, a jazzről, a rockról, a hangrögzítésről vagy a hangversenyéletről is.