Csúcsszínvonalú volt a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

A III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny szeptember 10-én vette kezdetét minden korábbinál több: hatvanegy versenyző részvételével. A szeptember 15-én este megrendezett döntőbe kilenc hölgy és négy úr: hat szoprán, három mezzoszoprán és három bariton, valamint egy tenor jutott be. A döntősök két-két ária eléneklésével bizonyíthatták rátermettségüket a Zeneakadémia Nagytermében a Magyar Állami Operaház zenekara kíséretével, Kocsár Balázs vezényletével.

Hózsa Zsófia

Ahogyan a verseny névadója, Marton Éva is mondta: ritkán fordul elő, hogy a közönség és a zsűri tagjai egyöntetűen kiemelnek valakit egy ilyen színvonalas mezőnyből. A 15.000 euró értékű Nagydíj nyertesének kihirdetése mégsem okozhatott nagy meglepetést: a harmincéves mexikói-amerikai tenor, Galeano Salas rendületlenül magas színvonalú előadásával és mégis szerény, barátságos kisugárzásával mindenkit meggyőzött – a Bohémélet egyik részletével, Rodolfo áriájával sok hallgató szeméből csalt elő könnyeket. A 12.000 euróval járó I. díjat a mongol Badral Chulunbaatar nyerte, aki kirobbanó erővel énekelte a Rigoletto és a Bajazzók egy-egy baritonáriáját.

A III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny döntősei (fotó: Zeneakadémia / Mudra László) 

A legjobb eredményt elért magyar versenyző, Ádám Zsuzsanna a második díjat érdemelte ki. A végzet hatalmában szereplő „Pace, pace mio Dio!”-val és az Andrea Chénier egyik kevésbé ismert részletével is hangos és megérdemelt sikert aratott – bár az ő helyezése számomra még így is az est egyik meglepetése volt. „Ádám Zsuzsanna második díja a zsűri pontszámainak összesítésekor mindannyiunk meglepetésére, szinte a semmiből jött ki. Egy olyan énekesnőről van szó, akinek megvan a temperamentuma, és megvan minden adottsága, ami egy tegnapról mára született, leendő nagy énekesnőnek az életpályáját meghatározzák. Dús a hangja, mégis tud – még magas hangokat is – puhán és halkan énekelni” – értékelte a magyar versenyző teljesítményét a verseny névadója. Az 1988-ban született szopránénekesnő, aki tanulmányait Pécsett, majd Szegeden, illetve a Zeneakadémián végezte, a második helyezés mellett a Fidelio és a Papageno Consulting különdíját, valamint a Magyar Rádió Zenei Együttesei, a MÁV Szimfonikus Zenekar, és a Zuglói Filharmónia meghívását érdemelte ki.

Galeano Salas, a verseny nagydíjasa (fotó: Zeneakadémia / Mudra László)

A harmadik helyezést Iuliia Muzychenko orosz szopránnak ítélte a zsűri, aki bámulatos koloratúrákkal hengerelte le a közönséget a Lammermoori Lucia „Ardon gli incensi” kezdetű áriájával. A döntő másik magyar résztvevője, Megyimórecz Ildikó a Magyar Művészeti Akadémia, továbbá a Papageno Consulting különdíját, illetve a Filharmónia Magyarország, és a Pécsi Nemzeti Színház meghívását nyerte el.

A magyar kormány által biztosított támogatásból megrendezett verseny zsűrijében a névadó oldalán a nemzetközi operaélet kulcsszereplői foglaltak helyet: Miguel Lerín, az európai operaélet egyik legbefolyásosabb menedzsere, Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera casting directora, Vittorio Terranova, a F. Tagliavini operaverseny művészeti vezetője, Franz Grundheber bariton, a hamburgi és a bécsi operaház örökös tagja, Anatoli Goussev, a La Scuola Musicale in Foro Buonaparte di Milano professzora, Teimuraz Gugushvili, a Tbiliszi Konzervatórium professzora, illetve magyar részről Meláth Andrea, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

„Nyugodtan kijelenthetem, hogy a III. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny színvonala egészen kiemelkedő, a nemzetközi átlagnál messze magasabb volt, mert ebben egyhangúan egyetértettünk a kilenctagú zsűri rendkívül tapasztalt tagjaival”– nyilatkozta a verseny névadója a gálakoncertet követően. „Nemcsak a jelentkezők számában, hanem a megmérettetést vállaló hangok minőségében is egyértelműen szintet léptünk. Úgy gondolom, a Zeneakadémiával olyan alapkövet raktunk le, amelyre nyugodtan lehet építeni – talán nem véletlen, hogy a Kulturális Örökség Napjain zajlott a döntő és a gála.”