Illényi Katica – Tango Classic

Az év egyik legszenvedélyesebb estjén vehetnek részt azok, akik október 21-én ellátogatnak Illényi Katica klasszikus tangó zenei koncertjére, a Pesti Vigadó Dísztermébe.

Az előadás tematikája a kortárs és klasszikus zenei tangó. A Liszt-díjas hegedűművész a XX. század tangó zeneművészetének olyan meghatározó és kiemelkedő műveit adja elő, mint például Astor Piazzolla argentin zeneszerző Cuatro Estaciones Porteñas (Négy évszak Buenos Airesben) című műve. A Piazzolla-szerzemények mellett elhangzanak Jacob Gade, Angel Villoldo, Richard Galliano és a Piazzola tanítvány, Saul Cosentino világhírű darabjai. Külön érdekessége a koncertnek, hogy magyar szerzők – többek között Ábrahám Pál, Kolta Lajos – ebben a műfajban írt dalai is hallhatóak lesznek.

lllényi Katica

„Az átlényegülés, ráhangolódás miatt elkezdtem argentin tangó táncot is tanulni. Megértettem, hogy miért olyan népszerű ez a tánc. A zenével szinte együtt úszik a test. Gyönyörű férfi-nő kapcsolódás. A tangó eggyé válás a zenével, a zenében! A két táncosnak összefonódva folyamatosan alkalmazkodnia kell egymáshoz. A nőnek meg kell tanulnia akár csukott szemmel is eggyé válni a férfi partnerrel, aki vezeti. Bizalom és szenvedély. Számomra a tangó maga a csoda!” – meséli Illényi Katica, hegedű és thereminművész.

A koncert karmestere Rácz Márton, közreműködik Termes Rita zongorán, valamint az Anima Musicae Kamarazenekar. A karmester és a kamarazenekar is a fiatalabb zenész generáció tagjaiból áll, akik a hazai zenei élet kiemelkedő jelentőségű előadóival és együtteseivel lépnek ma már fel.

A hangverseny kiemelt célja a felnövekvő komolyzenei közönség nemzedéki utánpótlása, a hazai és nemzetközi kortárs zeneszerzők bemutatása, valamint a klasszikus zene megismertetésén keresztül a társadalom zenei műveltségéhez való hozzájárulás.