Indul a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny

A rangos eseménynek az Erkel Színház, valamint Európa egyik legjobb akusztikájú koncertterme, a pécsi Kodály Központ ad otthont.

A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny a nemzetközileg is a legmagasabb zenei minőséget fémjelző Sir Georg Solti karmester, zongoraművész és zeneigazgató nevét viseli, aki világszerte fáradhatatlan népszerűsítője volt a legkiválóbb magyar zeneszerzők – Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Weiner Leó – műveinek.

Solti György

„Jelentkezzenek a versenyre, tanuljanak, gondolkodjanak azon, hogy hogyan kapcsolódnak a zenekarhoz. De ez csak a kezdet – meg kell ismerniük önmagukat is, mert megnyerni a versenyt csak az első lépés, nem pedig a cél. Ha jobban olvasol az emberek szívében, mint a kottában, akkor már közelebb jutottál ahhoz, hogy jó karmester légy!” – írja Kobajasi Kenicsiró az 1974-ben megrendezett első magyar karmesterverseny, azóta világhírűvé lett, és hazánkban is máig népszerű győztese.

Kobajasi Kenicsiró

A neves japán karmester amellett, hogy a zsűri tagjaként is közreműködik a versenyen, a szintén zsűritag Kocsár Balázzsal együtt vezényli a Magyar Állami Operaház Zenekarát az október 3-ai nyitókoncerten. Az alapos előválogató után a világ 40 országából jelentkezett 186 fiatal karmester közül kiválasztott negyven tehetség a következő két napon, az Erkel Színházban zajló első forduló során nyitányokat vezényel majd. Október 9-én és 10-én már a pécsi Kodály Központban folytatódik a verseny a második fordulóval, ahol áriák, versenyművek és szimfóniák csendülnek fel. Az első két fordulóban a résztvevők a Magyar Állami Operaház Zenekarát és a Győri Filharmonikusokat vezénylik. A döntőt december 13. és 15. között rendezik meg, ahol a beválogatott versenyzők a Pannon Filharmonikusok élén szimfonikus műveket vezényelve mérhetik össze tudásukat a Kodály Központban. A pécsi gálakoncert december 16-án ünnepi műsorral tiszteleg Solti György és szellemi örökösei előtt.

A 35000 euró összdíjazású verseny zsűri tagjai közt az említetteken kívül olyan neves művészek és szakemberek is szerepelnek, mint Medveczky Ádám, Terdik László, Berkes Kálmán, Bogányi Tibor, Alpaslan Ertüngealp, Kesselyák Gergely, Ókovács Szilveszter, Eötvös Péter, Antonio Moral és Lesley Rosenthal