Jubilál a Gödöllői Hárfafesztivál

Immár hagyomány, hogy minden év októberében világhírű hárfások látogatnak el Gödöllőre az MVM Koncertek keretében. Október 5. és 14. között már 20. alkalommal kerül megrendezésre a Királyi Kastélyban a nemzetközi hárfafesztivál. A gyönyörűen felújított Lovarda és a Díszterem ismét méltó helyszíne lesz a rangos hangversenyeknek. A gálakoncertet a korábbi jubileumi fesztiválokhoz hasonlóan ismét a Zeneakadémia Nagytermében rendezikk meg.

A fesztivált Vigh Andrea Prima- és Liszt-díjas hárfaművésznő nyitja meg október 5-én, pénteken este a kastély Dísztermében. A koncerten a Junior Prima-díjas Razvaljajeva Anasztázia közreműködésével kéthárfás művek is elhangzanak. A Debussy évforduló alkalmából a népszerű Kis szvitet is műsorra tűzik. Az első hétvégén a Camac hárfagyár hangszereit tekinthetik meg az érdeklődők a Lovardában, és a hét további koncertjein is a Camac cég művészei lépnek fel: 6-án este Ben Creighton Griffiths jazz-hárfaestje, 7-én pedig Isabelle Moretti nagy érdeklődéssel várt francia-spanyol estje lesz hallható. Október 6-7-én és 13-án egyaránt, 11 és 14 órakor ingyenesen látogatható koncerteket is találunk a bőséges kínálatban: Vigh Andrea gyerekeknek szóló koncertjei (A hárfa sokszínűsége) mellett fiatal tehetségek és hárfaegyüttesek is bemutatkoznak, valamint ekkor rendezzük meg a Kezdő Hárfások Tücsökfesztiválja című programunkat is. Ezekre a koncertre regisztrálni jakobikoncertinfo@gmail.com e-mail-címen lehet.

Vigh Andrea (fotó: Posztós János)

A második héten a David és a Salvi hárfagyárak mutatják be a legkülönbözőbb hangszereiket. A koncertek sorát 12-én, pénteken a még nagyon fiatal, de már a világ legjelentősebb pódiumain koncertező Sasha Boldachev virtuóz és rendkívül izgalmas estje nyitja, hiszen többek között Bach, Beethoven, Chopin és Stravinsky művei mellett hallhatjuk Freddie Mercury, a Red Hot Chilli Peppers és Piazzolla egy-egy darabját is. Másnap folytatódnak az ingyenesen látogatható koncertek, majd este Jana Boušková estjére kerül sor, ahol Smetana jól ismert Hazám ciklusából is elhangzik több tétel, részben a művész saját átiratában.

A fesztivál záróakkordjaként a Zeneakadémia Nagytermébe költözik a fesztivál, ahol Jana Boušková, Sasha Boldachev, Vigh Andrea és a Budapesti Vonósok előadásában három hárfaversenyt és egy-egy szólóhárfa-művet is meghallgathat a koncertre látogató közönség. Ezen a hangversenyen hangzik el először Fekete Gyula Hárfaversenye, melyet a zeneszerző erre az alkalomra írt Vigh Andreának ajánlva, így ősbemutatóval zárul majd a 20. Jubileumi Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál.

A fesztiválon ismét lesz hárfakiállítás, ahol az érdeklődő felnőttek és gyerekek megismerkedhetnek Anne-Marie és Gérard David (Svájc), valamint a Salvi, a Lyon&Healy és a Camac hárfagyárak csodálatos hangszereivel, melyeket a hangversenyek előtt és után meg is szólaltathatnak a koncertekre látogatók.