Kéri Samu és Sütő Márton Orszáczky-díjas

A Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöksége 2009-ben elhatározta, hogy a korábbi években már rangot szerzett Istvánffy Benedek-díj mellett évente díjat adományoz a könnyűzene, illetve a jazz legkiválóbb fiatal alkotóinak. Az Orszáczky Miklósról elnevezett elismerést egy 40. életévét még be nem töltött zeneszerzőnek, szövegírónak vagy szerzőpárosnak ítélik oda. A díjat idén Kéri Samu és Sütő Márton vehette át.
 

Az elismerést az elnökség döntésének megfelelően a magyar zenész társadalomban – műfajoktól és generációktól függetlenül – tisztelettel és szeretettel övezett szerzőről és előadóművészről, a 2008. februárjában, Sydney-ben elhunyt Orszáczky Miklósról nevezte el az egyesület.

 

Orszáczky Miklós

Az Orszáczky-díjat bármely, alkotói tevékenységének eredményeit elsősorban Magyarországon publikáló szerző kaphatja meg, a díj odaítélését megelőző esztendőben bemutatott munkája alapján.

A díj értéke alapításától tavalyig 100 000 Ft volt. A Nemzeti Kulturális Alap Könnyűzenei Kollégiuma 2019-ben úgy döntött, hogy a korábban a Zenei Kollégium által az Istvánffy- és az Orszáczky-díjra együttesen nyújtott 200 000 Ft támogatást az Orszáczky-díjra külön biztosítja. 

Az elmúlt években talán inkább a jazz műfajában alkotók fedezték fel maguknak az e díjra való pályázás lehetőségét, most azonban az Artisjus Kommunikáció révén sokkal szélesebb körben terjedt el a pályázat híre. Így a korábban nevezett műveknél számottevően nagyobb, s műfajilag színesebb mezőnyről kellett döntenie a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnökségének. Így esett a választás a 2019-ben bemutatott művek között egyszerre Sütő Márton Kicsi madár című lírai, dallamos, élénk harmonikus fantáziával megírt dalára, valamint Kéri Samu Flashes című szenvedélyes, világosan elkülönülő formarészekből építkező, vérbeli szólókat is tartalmazó jazz-triójára, amelyek megosztva kapták a pénzjutalmat, művészi tekintetben azonban két egyenrangú díjat érdemeltek ki.

A díjat 2020. január 30-án este a Muzikum Klubban a korábbi Orszáczky-díjas Király Martina koncertje előtt adta át Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete elnöke két elnökségi tag -  Binder Károly és Bornai Tibor - kíséretében.