Magyar lemezkülönlegesség a Deutsche Grammophonnál

Korcsolán Orsolya hegedűművész új lemeze Silenced (Elnémított) címmel jelent meg a Deutsche Grammophon és az Universal gondozásában.

A 2017. szeptember 29-én megjelent album különleges anyagot mutat be a nagyközönségnek. Korcsolán Orsolya nyolc éve kutatja a méltatlanul elfeledett magyar zeneszerző, Kuti Sándor életművét, a lemez is az ő munkásságának állít emléket. Az albumon hallható az 1908 és 1945 között élt szerző minden fennmaradt vonós kamaraműve (köztük három ősbemutató is szerepel), méghozzá kiváló zenésztársak előadásában: a lemezen közreműkdő zenészek a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólamvezetői, Hargitai Géza, Várnagy Mihály és Kertész Ottó.

A hegedűművésznő 16 éves korában találkozott a Schleswig-Holstein Fesztiválon Solti Györggyel. A maestro mesélt neki gyerekkori barátjáról, Kuti Sándorról, akit második világháború idején Kárpátaljára deportálták, s bár a borzasztó körülmények dacára sem hagyott fel a komponálással, a száműzetésben írt műveinek jelentős része elveszett. A hegedűművésznő felkereste a zeneszerző lányát, Kuti Évát, aki rendelkezésére bocsátotta többek közt a lemez egyik gyöngyszemének mondható, tragikus történetű hegedű-szólószonáta kéziratát is. Ez az 1944-ben írt mű Kuti Sándor utolsó kompozíciója – a kottát sikerült Magyarországra küldenie a Budapesten bujtatott terhes feleségének. Mire a kotta megérkezett, közös gyermekük is megszületett – a holokauszt áldozatává vált zeneszerző azonban ezt már nem érhette meg.

 

Korcsolán Orsolya a Juilliard hallgatójaként számos díjat nyert New Yorkban, majd Bécsben telepedett le. Kamarazenészként együtt játszott a Grammy-jelölt klarinétos David Krakauerrel és Avi Avital mandolinművésszel (szintén Grammy-jelölt, az Echo Award birtokosa, a Deutsche Grammophon művésze), de olyan neves karmesterekkel is dolgozott, mint Lorin Maazel, Christoph Eschenbach, Valerij Gergiev és Michael Tilson Thomas. Szólistaként játszott Karl Amadeus Hartmann Concert Funebre című művének magyarországi bemutatóján. Rendszeresen tart mesterkurzusokat, elkötelezetten tanít, hisz így adhatja át zene iránti szenvedélyét a fiatalabb generációknak. A bécsi Pálffy-palotában működő Musikschule in Wien alapítója és igazgatója, így nap mint nap  egyengeti a kivételesen tehetséges fiatal hegedűsök pályáját.