Kortárszenei fesztivál Vántus István emlékére

Idén is megrendezik a több mint két évtizedes múltra visszatekintő Vántus István Kortárszenei Napokat. Az újzene iránt érdeklődők 2019. november 18. és 21. között Szegeden vehetnek részt zenekari koncerteken, emlékhangversenyen, ifjúsági előadáson és akár közönségtalálkozón is.

Ha egy néhai zeneszerző neve mellett a Társaság szót olvassuk, sejthetjük: életműve, emléke ápolására törekszenek a kollégák és tanítványok. Így van ez Vántus Istvánnál is, ám az idén 22 esztendős Vántus István Társaság Közhasznú Egyesület célja és szerepe messze túlnyúlik az efféle konvención. Amiként Vántus maga is többet tett, mint maradandó értékű kompozíciókat alkotott és nem fakuló nyomot hagyott Szeged közép- és felsőfokú zenei diákságában. Szervezte választott hazája zenei életét, addig példátlan kortárszenei fórumot teremtett, amelyből kölcsönösen profitálhattak a magyar zeneszerzők és a szegedi polgárok. Ezt a hagyományt folytatja a Társaság a Vántus István Kortárszenei Napok évenkénti megrendezésével is.

Idén Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Vántus István Társaság Közhasznú Egyesület és a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kara 2019. november 18. és 21 közötti rendezi meg a rangos kortárszenei eseménysorozatot.

A fesztivál programjában a nyitó- és záró-hangversenyeken kívül szerepel zenepedagógiai kamarazenehangverseny, kamaraest, nagyzenekari hangverseny is.

A Zeneszerző és közönsége című beszélgetés keretében Kósa Gáborral ismerkedhet meg a közönség. Az ütőhangszeres-, zongora-, orgona- és csembalóművész, karmester, zeneszerző 1950-ben született Budapesten. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola és a stuttgarti Hochschule für Musik und Darstellende Kunst hallgatójaként végezte. 1975-től töretlenül ívelő előadóművészi karrierjét az Országos Filharmónia ütős és zongorista szólistájaként kezdte, később pályáján egyre nagyobb súlyt kaptak a billentyűs hangszerek. Specialitása a dalkíséret, az improvizáció, a continuójáték és a zenekari művek orgonaszólamainak megszólaltatása. Több mint 40 hanglemezt készített (Hungaroton, Naxos). Rendszeresen foglalkoztatott, a hazai és nemzetközi kritika által elismeréssel méltatott művész. Kósa zeneszerzői pályája az Új Zenei Stúdió kereteiben indult. Sokoldalú, kísérletező alkatú szerző, számos műve jelent meg az Editio Musica Budapest gondozásában.

A Hangcsoportok elnevezésű koncerten Vántus István Zeneművészeti Szakgimnázium növendékei adják elő a legismertebb kortárs zeneszerzők műveit, míg a Törpék és óriások című esten fiatal művészek adnak elő fiataloknak szóló kortárszenei műveket.

Április 23-án volt Pertis Jenő születésének 80. évfordulója, a 2007-ben elhunyt zeneszerzőnek a Zenei album című hangverseny állít méltó emléket.

A fesztivál részletes programja a Vántus István Társaság honlapján, az alább linkre kattintva olvasható.

http://www.vantustarsasag.hu/vantus-istvan-kortarszenei-napok/