Különleges koncertélmény a MAO szerzőivel

Kodály Zoltán kórusműveivel, a Nemzeti Énekkarral és a Modern Art Orchestra szerzőinek kompozícióival várják az érdeklődőket egy rendhagyó hangversenyre október 25-én, este a BMC-ben. A Kodály Reflections egy trilógia második részeként a legendás magyar zeneszerző kórusművei előtt tiszteleg. A MAO sorozatának első része Bartók Béla munkásságára fókuszált. A 2018-ban debütált 15 Hungarian Peasant Songs című lemez hangos sikernek örvendett, több szakmai díjjal is kitüntették. A Kodály Reflections szintén kuriózumnak ígérkezik, mely a zeneszerző kulturális hagyatékát tiszteletben tartva, a kortárs zene frissességével ígér felejthetetlen koncertélményt a hallgatóságnak.

A Modern Art Orchestra szerzői és muzsikusai számára a zenekar alapítása óta fontos szempont a műfajok közötti átjárhatóság és a zenei határok árnyalása, s ennek megfelelően számos, hasonló gondolkodású szerző műve szerepel a MAO repertoárjában. A magyar zene kultúrkincse és élvonalbeli kortárs muzsikusaink egyaránt olyan értéket képviselnek, melyet fontos küldetés minél több ember számára hozzáférhetővé tenni.

 

A Kodály Reflections koncertanyagában kétfajta alkotóelemet lehet megkülönböztetni. A zeneszerző népszerű kórusműveit a Nemzeti Énekkar közreműködésében hallhatja a közönség, eredeti formában. A hangversenyen az eredeti Kodály-kompozíciók mellett a MAO szerzőinek hangszerelései és szerzeményei is felhangzanak. A Modern Art Orchestra kreatív műhelyének zeneszerzői (Fekete-Kovács Kornél, Cseke Gábor, Bacsó Kristóf, Ávéd János és Subicz Gábor) az elhangzó Kodály-kompozíciókból merítették inspirációjukat az esten megszólaló, saját szerzeményeikhez. Ez a konstrukció azzal a ritka lehetőséggel áll a közönség elé, hogy a magyar zenei kultúra hagyatéka mellett a kortárs zene lencséin keresztül tolmácsolja a tradicionális értékeket.

Az  október 25-i est nem csupán eszmei értékét tekintve nagyszabású produkció, hiszen a Nemzeti Énekkar és a Modern Art Orchestra közreműködésének köszönhetően mintegy száz muzsikus színpadi megjelenésének lehet tanúja a publikum.

A magyar zeneszerzőknek emléket állító trilógia utolsó részét 2021-ben ismerhetik meg az érdeklődők. A zárófelvonás tematikája Dohnányi Ernő munkássága köré épül majd és – hasonlóan az első két részhez – igazi különlegességnek ígérkezik.