Magyar siker a Tarivergyijev Orogonaversenyen

Nauratyill Zita nyerte Kalinyingrádban az immáron tizedik alkalommal megrendezett Mikael Tarivergyijev Nemzetközi Orgonaversenyt.

Nauratyill Zita (fotó: ©Julija Alekszejeva)

A selejtező három különböző helyszínen, Kansasben, Hamburgban és Moszkvában zajlott, ennek során a több mint száz jelentkezőből 21 orgonista került az oroszországi elődöntőbe, és mindössze 6 a döntőbe, melyet szeptember elején, a kalinyingrádi katedrálisban rendeztek. 
A versenyen Nauratyill Zita elnyerte az első díjat, valamint meghívást kapott Németország, Hollandia, Olaszország, Málta és Oroszország nemzetközi orgonafesztiváljaira.

Nauratyill Zita és Vera Tarivergyijeva asszony, a verseny névadójának özvegye (fotó: ©Julija Alekszejeva)

Zita a zalaegerszegi zeneiskola után a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban Eckhardt Gábor, Hargitai Imre és Elekes Zsuzsa növendéke volt, a budapesti Zeneakadémián Fassang László és Pálúr János osztályába járt, jelenleg Ausztriában él, a Bécsi Zeneakadémia orgona és zongora szakára jár, Martin Haselböck és Otto Probst növendékeként.
Két éve elnyerte a St. Albans Nemzetközi Orgonaversenyen a közönség nagydíját, valamint a versenyre írt zenemű legjobb előadójának díját.