Miranda Liu magyar kincsei

Koncertprogramokban ritkán szereplő, különleges műveket hallgathat a közönség 2020. február 6-án este, a Pesti Vigadóban. Szokolay Sándor Hegedűversenyét és Bartók 1. rapszódiáját játssza Miranda Liu hegedűművésznő, aki a Concerto Budapest tagjaként Magyarország legfiatalabb koncertmestere is. Az amerikai születésű művész a salzburgi Mozarteumon végzett tanulmányai után egy ösztöndíjjal Budapestre költözött 2013-ban, ahol négy éve, 19 évesen próbajátékon felvételt nyert a Keller András vezette együttesbe

A hegedűművésznő azóta mind a zenekar koncertmestereként, mind szólistaként és kamarazenészként egyaránt aktív, innovatív művészeti projektek ötletgazdája és megvalósítója, így a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, valamint Central European String Quartet Nemzetközi Zeneszerzőverseny alapítója. 

 

Az említett két – Szokolay- és Bartók-mű előadására a Magyar kincsek sorozatban, a Concerto Budapest zenekarával, Rácz Zoltán vezényletével kerül sor. Szokolay Sándor hegedűversenye reprezentálja a zeneszerző legelső korszakának lezárultát.  A zeneszerző ugyanis 1957-ben ezzel a művel diplomázott. Hegedűversenye első tétele eredetileg önálló darabként jött létre, Allegro de Concert címmel – ez a megjelölés persze világosan utal a folytatás lehetőségére. Ez az egytételes darab szerzője első jelentős nemzetközi sikerét is meghozta, ugyanis az 1956-os varsói Wieniawski-zeneszerzőverseny egyik díjazottja lett. Szokolay küszöbön álló diplomakoncertje azután külső késztetést is jelentett arra, hogy a versenymű hamarosan egésszé kerekedjék, mégpedig Farkas Ferenc legendásan szigorú irányításával. A bemutatóra Lehel György vezényletével és Simor András szólójával került sor, majd hamarosan a teljes mű is debütálhatott Lengyelországban, a „Varsói Ősz” kortárs zenei fesztiválon.

A mintegy 25 perces Hegedűversenyt is átjárja a szerzőre olyannyira jellemző átszellemült és szenvedélyes hangvétel, amely a derűs, a lírai és a drámai pillanatokat egyaránt átszövi. Az Adagio tétel pedig különösen megragadó a maga elbűvölő színgazdagságával.

A koncert következő száma a múlt század nagy magyar hegedűsét, Szigeti Józsefet idézi meg, hiszen Bartók neki ajánlotta az I. rapszódiáját, amelynek zenei anyagában tordai és temesi gyűjtésű táncdallam egyaránt ott rejlik. 

“Izgatottan várom a koncertet, mindkét művet öröm játszani, hiszen reflektorfénybe állítja a szólista képességeit. Én előtte egyáltalán nem ismertem Szokolay hegedűversenyét, és a felfedezés során egyre jobban szerettem bele a darabba.  Tökéletes a párosítás Bartók híres és igen gyakran játszott 1. rapszódiájával, a két darab kiegészíti egymást.  Nekem mindig jó érzés, mint szólista is fellépni a saját zenekarommal, hiszen minden zenésztársam jól ismer engem, és ez plusz biztonságot ad.” 

A hangversenyen a Szokolay- és a Bartók-mű mellett Faragó Béla Búcsú Váradtól - Kantáta Janus Pannonius verseire című műve, valamint Liszt I. Mefisztó-keringője hangzik fel. Az este további fellépői: Váradi Zita szoprán, Németh Judit mezzoszoprán, Jekl László basszus, a Szent Efrém Kórus (művészeti vezető: Bubnó Tamás) és Lukáts Andor színművész.