Nyári koncertek a Opus Jazz Clubban

Az Opus Jazz Club 2013-as nyitása óta az európai és hazai jazzszíntér legizgalmasabb művészeit és produkcióit mutatja be hétről hétre a Budapest Music Center épületében. Idén nyáron is pezsgő zenei élet folyik a BMC-ben, a július elején szerepet kap az avantgárd és underground jazz mellett a tangó, sőt, a komolyzene is.

Dejan Terzic számára a legizgalmasabb művészi téma a melankólia és a paranoia egyidejű átélésének (melanoia) kifejezése, az átmenet az álom, az álmodozás és az ébrenlét között. Számára a ritmusban ragadható meg ennek a speciális létélménynek a művészi tükrözése és kifejezése. Terzic 2012-ben létrehozott, Melanoia elnevezésű együttese új lemezének anyagát július 5-én mutatja be az Opus Jazz Clubban.

A Buenos Aires színes és eleven La Boca negyedéből származó María Volonté Blue Tango Projectje úttörő módon tárja fel azokat az érzelmi és zenei kereszteződéseket, ahol egymásba ölelkezik a tangó és a blues. Az argentin latin Grammy jelölt María Volonté és a kaliforniai harmonikás Kevin Carrel Footer alkotta világjáró duó azt a mély lelki köteléket ünnepli zenéjével, amely a tangót és a bluest, e két – vágyból és elveszett ártatlanságból született, oly sokszor cenzúrázott, de mindig újjáéledő, s közvetlenül az éhező lelkünket megszólító – zenei műfajt oly szorosan rokonítja egymáshoz, ahogy arról július 6-án a Opus közönsége is meggyőződhet.

A Tokyo-Budapest Ensemble 2002 óta minden nyáron koncertezik Magyarországon. Július 7-én már már hatodszorra lép fel a BMC-ben az együttes, hogy hagyományt teremtve megtöltse a koncerttermet ezen a nyári vasárnapestén. Az együttes művészeti vezetője Berkes Kálmán, a japán Musashino Academia Musicae tanára és a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője. Az együttes tagjai – fiatal magyar és japán zenészek – évente változó összeállításban Berkes japán tanítványai és a győri muzsikusok közül kerülnek ki.

Három hazai zenei „háttérmunkás” – Gátos Iván billentyűs (Váczi Eszter Quartet, Szörp, Zorán, Random Trip), Studniczky László „Zsatyi” basszusgitáros (Jazz+Az, Zséda, Geszti, Kökény Attila) és Lázár „Occam” Tibor dobos (Zagar, Dj. Bootsie Trio, Chalaban) – a közelmúltban úgy döntött, hogy erőiket egyesítve kiteljesítik a modern jazz, neo-soul, hip-hop, és funk stílusok iránt érzett olthatatlan szeretetüket. Július 10-ei koncertjükön kiderül, hogy bár az Arca De Noe mind hangzásában, mind struktúrájában a kortárs underground világ elemeit használja, mégis ezeket a stiláris kereteket valódi hangszereiket megszólaltató, gyakorlott zenészek töltik meg zenei tartalommal. A szabad improvizáció és a szigorú groove-ok világának közös útkeresése hozza létre végül az Arca De Noe egyéni atmoszféráját.