Párizsban vendégszerepel a 80 fős Nemzeti Énekkar

Hazánk egyik legjelentősebb oratóriumkórusa, a Nemzeti Énekkar december 7-én ad koncertet a Philharmonie de Paris nagytermében.

Csütörtökön Párizsba utazik a Somos Csaba által vezetett a 80 fős Nemzeti Énekkar. A világ egyik legelismertebb kortárszenei együttese, az Ensemble Intercontemporain partnereként adják elő Ligeti György nagyszabású Requiemjét, melyet 1965-ben Stockholmban mutattak be. Az előadás 2018. december 7-én lesz a párizsi Philharmonie nagytermében.

Nemzeti Énekkar (fotó: Raffay Zsófi)

Az Ensemble Intercontemporaint 1971-ben alapított Pierre Boulez, s kifejezetten a XX. és  XXI. századi zene előadására specializálódtak. Az együttes repertoárja több, mint kétezer kortárs mű, melynek döntő többségét lemezre is rögzítették. Számos ősbemutató fűződik nevükhöz, mások mellett olyan szerzőktől, mint például Elliott Carter, Luigi Dallapiccola, Luciano Berio, Pierre Boulez, Ligeti György, Kurtág György, Alejandro Romero vagy Ivan Fedele.

Az előadás karmestere nem kevésbé elismert muzsikus, Matthias Pintscher, aki 2013 óra vezeti zenekart. A 47 esztendős művész dirigensként már megfordult a világ összes jelentős zenekaránál. Dolgozott New York-i és a Berlini Filharmonikusokkal, de vezényelte a Torontói és a Melbourne-i Szimfonikus Zenekart, fellépett a Francia Rádió Zenekarával, az Orchestre de l'Opéra de Paris együttesével is. Számos lemezfelvétel fűződik nevéhez, ilyen minőségben vezette a BBC Symphony Orchestra, a Suisse Romande Zenekar, valamint a szentpétervári Mariinszkij Színház Zenekarát is.

A hazai közönség a Nemzeti Énekkarral Pászti bérletük 3. előadásán, december 15-én este fél 8-kor találkozhat az Olasz Kultúrintézetben, amelyen Rossini és Schubert műveket adnak elő kiváló szólisták közreműködésével.