Megjelent a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar új lemeze

A Glossa gondozásában kiadott, „Un opéra pour trois rois” című felvétel francia barokk szerzők operáinak részleteit szólaltatja meg.

A hazai régi zenei élet egyik legjelesebb képviselője, Vashegyi György karmester 1990-ben alapította a Purcell Kórust, majd egy évvel később az Orfeo Zenekart. A zenekar fennállásának 25 éves jubileumát 2016 novemberében nagyszabású hangversennyel, voltaképpen gálaműsorral és lemezfelvétellel ünnepelték a Müpában, melyben fontos szerepet játszott az együttesek állandó együttműködő partnere, a Versailles-i Barokk Zenei Központ is. A központ vezetője, Benoît Dratwicki erre az alkalomra egy összeállítással készült, 15 francia barokk zeneszerző operájából 28 részletet választott ki, így jött létre egy képzeletbeli opera, avagy opéra-pastiche (közismertebb nevén olaszul, pasticcio). A Lully, Rameau, Mondonville, Gluck és sok más szerző műveit tartalmazó összeállítás a francia zene 115 évét, XIV., XV. és XVI. Lajos királyok korszakát felölelő alkotás, mely a 17-18. századi versailles-i palota fényűző pompáját, és a királyi udvar zenei jelentőségét hivatott bemutatni.

A lemez anyagát nem csak a Müpában, de a Versailles-i Királyi Operaházban is előadták: a két koncerten (és így a lemezen is) a Purcell Kórus és a korhű hangszereken játszó Orfeo Zenekar mellett kiváló énekes szólisták, Chantal Santon Jeffery szoprán, Thomas Dolié bariton és napjaink egyik legsikeresebb fiatal magyar énekesnője, Baráth Emőke is közreműködtek, Vashegyi György vezényletével.

A Purcell Kórus és Orfeo Zenekar

Néhány, a stílust leginkább reprezentáló „sláger”, mint például Rameau Castor et Pollux című operájából a „Tristes apprêts” című ária, vagy az Les Indes galantes népszerű kórustétele is szerepel az összeállításban, de eddig szinte ismeretlen, felvételen még nem rögzített Destouches-, Rebel-, Leclair-operarészletek is felcsendülnek a lemezen.