Ravennai siker és továbbképzés a Miskolci Szimfonikusoknál

Január 22-én Ravennában a Miskolci Szimfonikus Zenekar a Ravenna Musica elnevezésű rangos koncertsorozat nyitóestjén játszott teltház előtt a Teatro Alighieriben. Január 30-án és 31-én szakmai napok zajlottak le a zenekarnál.

A miskolci együttes 51 muzsikussal utazott Olaszországba, ahol január 22-én koncertjükkel megnyitották a Ravenna Musica elnevezésű koncertsorozatot. A Teatro Alighieriben rendezett hangversenyen igazi klasszikus műsort hallhatott az olasz közönség. A magyar kultúra népszerűsítéseként Kodály Zoltán Galántai táncok című zenekari kompozíciója is helyett kapott a programban. Emellett Haydn: D-dúr zongoraversenyét és Mendelssohn: Szentivánéji álom című szvitjét hallhatta a publikum. A zenekar partnere a holland származású zongoraművésznő, Gile Bae volt. Az est karmestere pedig az együttes művészeti vezetője, a Liszt Ferenc, Príma és Bartók-Pásztory-díjas karmester, Antal Mátyás. A miskolci együttest nagy szeretettel fogadta és szűnni nem akaró tapssal búcsúztatta az itáliai közönség.

Gil Bae és Antal Mátyás

Január 30-án és 31-én szakmai napok keretében rendezett továbbképzéseken vehettek részt a zenekar művészei.

Az együttes művészeti vezetője, Antal Mátyás elmondta: mint minden szakmában, így a muzsikusok körében is fontos a folyamatos önképzés, a gyakorlás. A zenészek számára ilyenkor lehetőség nyílik, hogy egy-egy szakmai kiválóság keze alatt fejlesszék technikájukat.

2019. január 30-án az együttes vonós szakmai napot tartott, Falvay Attila, a Bartók-Pásztory díjas, Érdemes Művész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmesterének vezetésével.

Másnap, január 31-én pedig az együttes fúvós szekciójának tartott továbbképzést Lakatos György, többek között Liszt Ferenc-, Bartók-Pásztory-, valamint Artisjus-díjas fagottművész, a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának első fagottosa. A kiváló művészt egyébként a következő évadban szólista szerepben láthatja-hallhatja majd a miskolci közönség az együttes egyik bérletes hangversenyén.