Rengeteg csönd

A Capella Sillentium énekegyüttes szeretettel vár minden érdeklődőt 2018. november 29-én, csütörtökön 19 órára a Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség templomába, a Rengeteg csönd című koncertre.

Az énekegyüttes 2009 októberében, a zene világnapján alakult, rendszeresen koncertező, állandóan működő énekegyüttes. Ami vélhetően megkülönbözteti más kórusoktól: műsorait egy-egy téma, zenetörténeti jelenség köré szerkeszti, a korai polifóniától napjainkig minden korszak zenéjéből szabadon válogatva. Az énekegyüttes credója címszavakban:

zenei kalandvágy

hűség a művekhez

alkotói szabadság

átélni a hangot

átélni a csendet

Az énekegyüttes 2012 októberében, tizenkilenc kórus közül a második helyen végzett a Riminiben megrendezett nemzetközi kórusverseny vegyeskari kategóriájában, illetve a legjobb kamarakórusnak járó különdíjat is neki ítélte a nemzetközi zsűri. Legfiatalabb kórusként megnyerte kategóriáját a bécsi Nemzetközi Schubert Versenyen, 2010 novemberében, ugyanitt elnyerte a kötelező mű legjobb előadásáért járó különdíjat, valamint továbbjutott a nagydíjas versenyre is. Műsorain nemegyszer szerepel ősbemutató és magyarországi bemutató, vagy kifejezetten az adott műsor kedvéért felkutatott kompozíció (például Bruckner, Verdi, E. T. A. Hoffmann kéziratban maradt vagy ki nem adott alkotásai, csak szólamkottákban hozzáférhető reneszánsz motetták stb.).

November végi koncertjük műsora a zenetörténet szinte minden korszakán átível, megszólaltatják Carissimi, Schütz, Ligeti, Gesualdo, J. S. Bach, P. B. Shelley, Brahms, de Falla, Dubrovay, Byrd, Rameau és Lassus műveit.

A kórusdarabok között Percy Bysshe Shelley versét Czvikker Lilla mondja el.

A kórus Mészáros Mátyás vezényli.