Tárkány Művek újratöltve

Hét év, három nagylemez és egy Junior Prima díj után megújult a Tárkány Művek. Új zenészekkel, új hangszereléssel, új tervekkel folytatja az együttes; bemutatkozó koncertjüket május 25-én tartják a budapesti Akváriumban. Vendégük az idén tízéves fennállását ünneplő Cimbaliband és a Páva-győztes Ifj. Ürmös Sándor lesz.

Gramofon.hu

A Tárkány Művek Reloaded koncertjét május 25-én 19:30-tól tartja az Akvárium klubban, közösen a tízéves fönnállását ünneplő Cimbalibanddel. Föllép továbbá a 2015-ös Fölszállott a páva fiatal győztese, ifj. Ürmös Sándor cimbalmos, akinek fölkészítő mentora a műsorban Tárkány-Kovács Bálint volt. A Cimbaliband vezetője, Unger Balázs és a Tárkány Művek vezetője, Tárkány-Kovács Bálint egy barátságos cimbalom-párbajban együtt is fognak muzsikálni az est folyamán. A koncerten új dalok csendülnek fel és ismert slágerek is elhangzanak új hangszerelésben.

A hattagúvá bővült zenekar új énekese Kész Petra, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének szakának végzős hallgatója. Szaxofonon és klarinéton Bazsinka Mihály játszik. Móser Ádám harmonikás a brácsa szerepét vette át, mellette furulyán és a dudán is játszik, míg a bőgős Arday Dániel. Az elmúlt évek során megújult a Tárkány Művek: az új csapat új inspirációt hozott és a változás természetesen kihatott az együttes művészeti koncepciójára is.  A zenekar hangzásvilágának megváltozása leginkább a dob bekerülésének köszönhető. A dob az egyik leggazdagabb hangzásvilágú hangszer, nagyon sokféle hangulatot tud megfesteni, árnyalni, emellett dinamikai lehetőségeket kitágítja, a hangképet kitölti, leveszi a ritmikai terheket a bőgőről, a cimbalomról és a harmonikáról, így azok sokkal szabadabban tudnak mozogni. A dob a zenekar hangzását is döntően befolyásolja, segítségével egyszerre föllazul, és feszesebb lesz a dallam. „Dobossal először két évvel ezelőtt, egy vendég lemez-szereplésen dolgozott együtt a Tárkány Művek Szörényi Leventével és Szvorák Katalinnal. Ezen a lemezen Levente fia, Szörényi Örs dobolt. Nagyon jó volt a hangzás, ezért folytattuk a kísérletezést Szegő Dáviddal, a kortárs magyar jazzdobosok fiatal generációjának egyik legradikálisabb tagjával. Koncerteztünk párszor közösen tavly nyáron, például a Volton, és fölvettünk dobbal öt új dalt. A legnagyobb újítás, a dob, tulajdonképpen egy két éve megkezdett folyamat, vagyis nem is újítás, hanem inkább kontinuitás” – mondta el Tárkány-Kovács Bálint, a zenekar alapítója és vezetője. 

A zenekar lázasan dolgozik a negyedik nagylemezén, amelyen allegorikus képekben, a gasztronómia világába bújtatva szerelemről, politikáról, történelemről és erotikáról is szó esik Krúdy Gyula, Márai Sándor, Hamvas Béla, Ambrus Lajos idevágó írásainak szellemében.

A tagokról:

Tárkány-Kovács Bálint a zenekar alapítója és vezetője. Cimbalomművészként a Fonó zenekar és a Csillagszemű Táncegyüttes zenekarának is tagja. Emellett zeneszerzőként is sikereket ért el a Soundweaving hanginstallációs projektjével és a Jazzy Dalversenyen elnyert legjobb hangszerelésért járó díjával. 2013-ban a Tárkány Művekkel Junior Prima díjat kapott.

Kész Petra a Vienna Konservatorium budapesti karán végzett, jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója. Az Ihaj-Fuhun népzenei és jazzverseny különdíjasa.

Szegő Dávid zenei tanulmányait a Bartók Béla Konzervatóriumban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte. Közreműködik számos zenekarban és kortárs színházi produkcióban, ezek közül néhány: Santa Diver Trió, Ágoston Béla formációi, MonKeys Trió, Tárkány Művek, Bélaműhely, Góbi Társulat, Andaxínház. Az Andaxínház zenészeiként az Ágoston-Szegő duó a legjobb zene díját kapta  a 2012-es Nagybányai Atelier fesztiválon.

Bazsinka Mihály Hágában, John Ruocco osztályában, 2013-ban kapott BA diplomát jazz-szaxofon szakon. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-szaxofon tanszak végzős hallgatója. A 2016-ban alapított Bazsinka Mihály Quartet vezetője és több különböző stílust képviselő zenekar és produkció  tagja, résztvevője; mint például a Gourmand, Beats of Brass, Jó embert keresünk (Vígszínház) és a Tárkány Művek.

Móser Ádám játékának központi gondolata az improvizáció szabadsága. Francia, zsidó, argentin, balkáni hatások keverednek zenéjében kísérleti, kortárs, szabadzenei elemekkel. Ágoston Béla számtalan zenekarában megfordul, játszott Frank Londonnal, tagja a Dor zenekarnak. Részt vesz színházi, utcaszínházi produkciókban.

Arday Dániel többéves zenei tapasztalattal érkezett a zenekarba. Basszusgitár tanulmányai mellett szeretett bele a nagybőgő magával ragadó világába, és azóta minden idejét a hangszeren való játék elsajátításával tölti. Zenészként nagyon fontos számára a sokszínűség és a folyamatos új élmények, inspirációk.

Bővebb információ: https://www.facebook.com/tarkanymuvek; www.tarkanymuvek.hu