Telt házas a Cziffra Fesztivál

A hétvégén rendezik meg a Cziffra György Fesztivál mesterkurzusait, amelynek a X. kerületi Kroó György Zeneiskola ad otthont. Ének mesterkurzust tart Miklósa Erika operaénekes, a zongora mesterkurzust pedig három zongoraművész: Dráfi Kálmán, Mocsári Károly és Balázs János vezeti. Az órákon passzív hallgatóként, érdeklődőként bárki részt vehet, s az órabeosztás megtalálható a Cziffra Fesztivál weboldalán.

Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész 2016-ban hívta életre rendezvénysorozatát, amelyet a XX. század második felében élő, egyik legkiemelkedőbb zongoraművész, Cziffra György emlékének ajánlott. A fesztivál főszponzora az MVM Zrt. 

A hétfőn kezdődő rendezvénysorozat szinte teljesen telt házas, javarészt már csak a kiegészítő programokhoz lehet csatlakozni, ezeket szintén a fesztivál weboldalán találják meg az érdeklődők. 

Az idei Cziffra Fesztivál kiemelt vendége Vadim Repin hegedűművész, aki a gálakoncerten lép fel február 23-án, a Zeneakadémián, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral és Balázs János zongoraművésszel. A gálakoncert keretében adják majd át a Cziffra Fesztivál – erkölcsi és anyagi elismeréssel egyaránt járó – rangos díjait három kategóriában: CZF Tehetség-díj, CZF Ifjú Tehetség-díj, valamint CZF Életműdíjak, amellyel a legkiemelkedőbb emberi, művészeti teljesítményeket ismerik el. A zsűri munkájában hazánk elismert és nagyra becsült művészei, tudósai és intézményvezetői vesznek részt.   A nemes ügy két önkormányzat - a Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzata és a Kőbányai Önkormányzat - támogatásával valósulhat meg.

 

        Balázs János (fotó: Kleb Attila)

A fesztivál nyitóestjén, 17-én Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapító művészeti vezetője indítja el a sorozatot köszöntőjével, majd Pál Feri atya és Vizi E. Szilveszter beszélgetését hallgathatja meg a közönség Lélek és Logika címmel, Bősze Ádám vezetésével, amelyhez Balogh Kálmán és Lukács Miklós Cimbalomduója adja a zenei részleteket. 

A klasszikus zenei hangversenyek mellett izgalmas, a művészetet a tudománnyal összekötő estékkel is találkozhat a publikum az idei Cziffra Fesztiválon. Ebbe a sorba illeszkedik Dr. Bagdy Emőke pszichológus hiánypótló előadása február 20-án, amelyet a Cziffra Fesztivál részére készített el: a tudatállapotok között kalandozhatunk a tudomány és a művészet segítségével és a művészi lét életformájának egyedi kihívásaira keressük a megoldásokat. Az estet Balázs János zongorajátéka színesíti.  

A Cziffra Fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatalok támogatására, díjakkal, mesterkurzusokkal és bemutatkozási lehetőségekkel segíti a jövő művészeit évről évre. A Győztesek koncertjén a jövő generáció legtehetségesebb művészei kerülnek fókuszba február 19-én, a MOMKultban. A fellépők között van Horti Lilla, Pusker Júlia, Balázs Piri Soma, Balogh Ádám, Boros Misi, Devich Gergely, Szabó Marcell és Ürmös Sándor is. 

 

Devich Gergely

Paganini virtuozitását idézi meg a „Paganini Plusz” című koncert. Paganini Caprice-ait Lendvay József Liszt-díjas érdemes művész játssza, aki 1997-ben Paganini-díjat vehetett át. A hangversenyt egyedivé téve az eredeti művek rögtön két tükörben is a közönség elé tárulnak: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a Liszt Ferenc által zongorára komponált etűdöket játssza el, majd Oláh Kálmán Liszt- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész erre az eseményre készített átdolgozásában hallhatjuk majd a művek 21. századi transzformációját. 

A füstös „Kedves presszót” a korabeli bárok világát és a két világháború közti “boldog békeidők” különleges hangulatát a 20-as, ‘30-as, ‘40-es évekbeli slágerekkel varázsolja elénk Tompos Kátya a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával a Báresten. 

A Jazzical Trio exkluzív koncertjének műsora is külön erre az estre készült, Liszt Ferenc és Cziffra György művészete előtt tiszteleg. Ismert Liszt-dallamok, valamint Cziffra György által gyakran előadott művek lesznek hallhatók a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban. 

Simon Izabella zongoraművésznő a legkisebbeknek szóló, interaktív, zenés-mesés klasszikus zenei „beavató” koncertjén Kőszeghy Csilla meseillusztrátor, Nagao Haruka hegedűművész és Rózsa Richárd gordonkaművész is bemutatkozik.

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban február 16-án a Keleti Márton által rendezett „Szerelmi álmok – Liszt” című filmet vetítik, amelyben a Liszt-műveket Cziffra György és Szvjatoszlav Richter zongorázza. 

Február 17-én nyílik Józsa Judit kerámiaszobrász kiállítása a MOMKult Reich Károly lépcsőházgalériájában, valamint több estén bemutatják ezen a helyszínen a Steinway 21. századi fejlesztését, a Spirio zongorát. 

 

(Nyitókép: Vadim Repin - fotó: Gela Megrelidze)