Premier – Új felállásban a Failoni Kamarazenekar

Az 1990 óta létező együttes megújult repertoárral, de a már megszokott, különleges hangzásvilágot megtartva ad lemezbemutató koncertet október 3-án a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

A napokban jelenik meg „Premier” című lemezük, melynek anyaga egészen új stílust hivatott teremteni, egyfajta népzene és a komolyzene elegyéből létrejött, kísérletező crossovert. Az elhangzó művek a zenekar művészeti vezetőjének és koncertmesterének, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett Nagy Béla hegedűművésznek az átiratai, egytől egyig (magyar, zsidó, cigány és orosz) népzenéből kiinduló, klasszikus zenei és jazz hatásokat is ötvöző szerzemények.

Nagy Béla, a Failoni Kamarazenekar koncertmestere

A művek komoly kihívás elé állítják az előadókat, hiszen Nagy Béla saját technikai tudásából kiindulva komponált és a zenekar tagjai is kivétel nélkül szólistáktól megszokott virtuozitással játszik. Külön nehézséget ad a szerzeményeknek, hogy a virtuozitás mellett nagyfokú precizitást és együtt-játékot is igényelnek. Ilyen például, a Desz-dúr csárdás, mely a cigányzenekarok állandó repertoárjának részét képezi, a Failoni Kamarazenekar tagjai viszont mindent megtesznek, hogy a megszokottnál mind a tempó, mind a minőség tekintetében magasabbra helyezze a mércét.

Failoni Kamarazenekar

Több közreműködő művész is színesíti a lemezbemutató koncert műsorát: színpadra lép majd Kohán István, a Budapest Klezmer Band klarinétosa, Lakatos György fagottművész, Dienes Gábor, a Concert Budapest oboaművésze, Bangó Ernő Cérna cimbalmos, Lengyel Andrea zongorán és csembalón fog játszani, Pándy Piroska, Rostás Mónika és Pankotay Péter lesznek az énekes szólisták.

A szövegek, fordítások Choli-Daróczy József roma író-költő-műfordító tollából származnak.

A Failoni Kamarazenekar tehát 2017. október 3-án 19 órakor várja a fény- és vizuális technikával, valamint show-elemekkel is színesített koncertre az érdeklődőket.