Ünnepi hangverseny Bartók Béla születésnapján

Falvay Attila és Fülei Balázs március 25-én, a zeneszerző születésének évfordulóján ad ünnepi koncertet a Bartók Emlékházban.
 
„Az első és legfontosabb koncertem” – írta Bartók egy svájci barátjának második tengerentúli turnéja első hangversenyéről, amit az akkor már az Egyesült Államokba emigrált Szigeti Józseffel játszott 1940. április 13-án a washingtoni Kongresszusi Könyvtárban. Szigeti egyébként a Bartók-életmű egyik legmarkánsabb előadója és Bartók kedvelt kamarapartnere volt, 1927 és 1941 között összesen tizenhat alkalommal álltak együtt színpadra. A közös munka egyik legszebb dokumentuma az a mára már történelmi jelentőségűvé vált lemezfelvétel, ami ezen a bizonyos washingtoni koncerten készült. A programban Beethoven Kreutzer szonátája, Debussy Hegedű-zongora szonátája, valamint két Bartók-mű szerepelt, a 2. szonáta és az 1. rapszódia. Ezt a legendás koncertet eleveníti fel Falvay Attila és Fülei Balázs Bartók születésnapján, március 25-én a Bartók Emlékházban.
 
 
A Bartók Emlékház áprilisban is színes koncertkínálattal várja közönségét: április 6-án az Egri-Pertis Zongoraduó romantikus zeneszerzők négykezes zongoraműveit adja elő, április 16-án Matuz István fuvola- és Szakály Ágnes cimbalomművész kortárs zeneszerzők darabjait játssza, egy nappal később a G. Horváth László, Rózsa Richárd és Homor Zsuzsanna alkotta trió 20. századi kompozíciókat szólalt meg, a hónapot pedig a Junior Príma-díjas Szalai Lotti hangversenye zárja.
 
A Bartók Emlékház teljes és részletes programkínálata ezt a linket követve olvasható: http://www.bartokmuseum.hu/rendezvenyek.html.