Várjon Dénes, Várdai István és Schiff András a Bachtrack listáján

A világ legnagyobb komolyzenei adatbázisa, a bachtrack.com minden év januárjában közzé teszi az előző év legfoglalkoztatottabb zenészeinek listáját. Idén a magyar muzsikusok közül Várjon Dénes, Várdai István és Schiff András is felkerült a listára.

A 19 938 hangverseny, 9 713 operaelőadás és 3 927 táncelőadás adatait feldolgozó, a komolyzenei élet legnépszerűbb műveit, előadóit, társulatait és játszóhelyeit bemutató statisztika reprezentatívnak tekinthető.

Schiff András (fotó: Marco Borelli)

A rangos listán több magyar művész is előkelő helyen szerepel: a legtöbbet foglalkoztatott gordonkaművész a 2018-as évben Várdai István volt 83 fellépéssel, utána a második helyen, jelentős hátránnyal, 57 koncerttel Gautier Capuçon következik. A zongoraművészek listáját Yefim Bronfman vezeti 78 hangversennyel, őt az ötödik és hatodik helyen két magyar zongorista, Várjon Dénes és Schiff András követ 57 és 54 koncerttel.

A legfoglalkoztatottabb hegedűsök Joshua Bell, Janine Jansen, Renaud Capuçon és Leonidas Kavakos voltak. A karmesterek közül Andris Nelsons, Valerij Gergyiev, Paavo Järvi vezényeltek a legtöbbet, érdekesség, hogy ezen a listán a 91 éves (!) Herbert Blomstedt a nyolcadik helyet foglalja el, 77 koncerttel. A legtöbet játszó zenekar a brit Royal Philharmonic Orchestra volt.

A legtöbbször eljátszott zenekari művek első három helyét három Bernstein-mű foglalja el, ezek közül is a West Side Story-ból vett Szimfonikus táncok hangzott el a legtöbbször.

Az opera világáról szóló kimutatások szerint Lisette Oropesa amerikai operaénekesnő énekelt a legtöbbet, a férfiak közt pedig Erwin Schrott volt a legelfoglaltabb, egy híján száz előadásával. A legtöbb előadást a Bécsi Staatsoperben adták (211) és Verdi La traviata című műve volt a legnépszerűbb az operák között.

A teljes lista erre a linkre kattintva tekinthető meg: https://bachtrack.com/files/96739-EN-Classical-music-statistics-2018.pdf