Várjon Dénes a 2019-es ICMA díjazottak között

Az International Classical Music Awards (ICMA) nemzetközi zsűrije bejelentette a 2019-es év díjazottjait. Nelson Freire brazil zongoraművész kapta az életműdíjat, a szintén zongorista Javier Perianes lett az Év Művésze.

Az ICMA szervezetét és díját 2010-ben hozta létre a korábban MIDEM Classical Awards néven működő díj zsűrije. A jelenlegi döntőbizottságot 15 ország 18 online magazinjának és rádiójának kritikusai alkotják, köztük Retkes Attila, a Gramofon főszerkesztője is.

A 2019-es évben Nelson Freirét jutalmazták életmű díjjal, az Év Művésze pedig Javier Peranies spanyol zongoraművész lett. Matko Smolcic horvát fagottművészt jutalmazták az „Év Fiatal Művésze” elismeréssel, míg az „Év Felfedezettje” díjat egy 14 éves orosz zongoraművész, Éva Gevorgyan érdemelte ki.

Magyar zenész is szerepel a díjazottak között: Várjon Dénes, Tabea Zimmermannal és Jörg Widmannal közös készített és a Myrios kiadónál tavaly megjelent lemeze kamarazene kategóriában bizonyult a legjobbnak.

Az Ars Produktion az „Év Lemezmárkája” és idén első alkalommal kiosztották az legjobb zeneszerzőnek járó díjat is, melyet a spanyol zeneszerző, Francisco Coll kapott. Különdíjjal jutalmazták a svájci Numa Bischof Ullmannt, a Lucerni Szimfonikus Zenekar menedzserét.

Az ICMA elnöke, Remy Franck így nyilatkozott: „Csak is egy a mienkhez hasonló, nemzetközi zsűri tudja a díjazottak egy ilyen kiváló, színes listáját kiválasztani, melyben 8 ország 18 lemezmárkája szerepel. Külön öröm számomra, hogy a zsűri nem csak a régről jól ismert muzsikusokkal foglalkozik, hanem erősen széleskörűen vizsgálja a világ lemezmárkáit, így fedezve fel fiatal művészek kiváló felvételeit, mint például a 2017-es év fiatal  művészén, Elsa Dreisignak a Chouchane Sironassian  hegedűssel és Chrstoph Heesch csellistával készített lemezét. Ez is bizonyítja, hogy az ICMA lehetőség kevésbé ismert zenészeknek és kisebb, független lemezmárkáknak is. Számunkra csak a zenei minőség és a hitelesség fontos.”

A győztesek listája teljes egészében ezen a linken olvasható.

A Díjkiosztó és Gálahangversenyt május 10-én tartják a lucerni KKL-ben, a házigazda zenekar a Lucerni Szimfonikus Zenekar lesz, akiket Lawrence Foster vezényel majd. A European Broadcasting Union segítségével a koncertet a világszerte több rádió is élőben közvetítik majd.