Záborszky 70

Záborszky Kálmán zeneiskolai, szakközépiskolai igazgatóként, és a Zuglói Filharmónia vezető karmestereként egyedülálló zenei pályát mondhat magáénak. 2017. október 7-én hetvenedik születésnapját koncerttel ünnepli a Müpában.

Az est folyamán Zempléni László Régi magyar táncok című, gyermek vonószenekarra és ütőhangszerekre írt négytételes kompozícióját, 18. századi, magyar vonatkozású táncdallamok feldolgozását hallhatja a közönség. Ezt követően Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa a 20. századi oratórium-irodalom kiemelkedő darabja szólal meg, majd Kodály Galántai táncok című, öttételes zenekari művében a gyermekkor emlékei élednek fel. A darabban a galántai Mihók cigányprímás dalai, táncai kelnek életre, a 19. századi verbunkos dallam- és ritmusvilágába ágyazva. A hangverseny zárásaként a Zuglói Filharmónia által 2016-ban nagy sikerrel bemutatott, Dubrovay László Faust, az elkárhozott című balettjéből készült szvit négy részlete hangzik fel: Bevezetés és Faust; Mefisztó tánca; Margit és Faust szerelme; Kocsmajelenet.

Záborszky Kálmán

Záborszky Kálmán zenészcsaládban született, édesapja Záborszky József karmester és zeneszerző. Fiatalkorában kezdett a gordonkával ismerkedni Zsámboki Miklós keze alatt, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett gordonkaművészi diplomát, ahol Sándor Frigyes, Mihály András és Friss Antal oktatták. Tanulmányait a bécsi Zeneakadémián folytatta, ahol André Navarrától, a világszerte ismert csellóművész-professzortól tanult.

25 évig igazgatta a Szent István Király Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt, mely az ő munkájának során bővült szakközépiskolával és vált az ország egyik legsikeresebb zeneoktatási intézményévé. Páratlan zenekari műhelyt épített ki itt, amely zenészek nemzedékeit inspirálta és számtalan növendéket terelt a kultúra útjára.

Művészeti vezetése alatt a Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus 2006-tól hivatásos együttessé vált Zuglói Filharmónia néven, mely ihletett előadásaival, igényes és hiánypótló műsorválasztásával több, mint hat évtizede itthon és külföldön is sokat tesz a magyar zenekultúráért. Együtteseivel vendégszerepelt Európa legtöbb államában. A Magyar Rádió és Televízió számos felvételt készített, de közvetítette hangversenyeit a BBC és az Eurorádió is.

Záborszky Kálmán munkáját az elmúlt évtizedekben szakmai díjakkal is elismerték. Többek között 2006-ban a Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét vehette át, egy évvel később Területi Prima Primissima Díjat kapott. 2012-ben Liszt Ferenc-díjat kapott, 2015 óta pedig a Magyarország Érdemes Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.