Zenei minőség és integritás - ICMA közgyűlés és díjak

Az International Classical Music Awards (ICMA) bírálóbizottsága januárban Zágrábban és Rijekában tartotta az éves közgyűlését. A résztvevők döntöttek a különböző elismerésekről, emellett előkészítették a tavaszi díjátadó gálákoncertet is, amelyet április 30-án rendeznek Sevillában, s házigazdája a Royal Seville Symphony Orchestra és John Axelrod lesz. 

Az Unison horvát zenei egyesület meghívására január 17-e és 20-a között a nemzetközi klasszikus zenei díj, az ICMA zsűrije Zágrábban és Rijekában tartotta az éves közgyűlését. Döntés született arról, hogy az egyes kategóriákban mely felvételek lettek a díjazottak, emellett előkészítették a díjátadó koncertet is, amelyet Sevillában rendeznek meg április 30-án, s házigazdája a Royal Seville Symphony Orchestra és az együttes vezetője, John Axelrod lesz. A spanyolországi rendezvényen jubileumot is ünnepelhetnek, az ICMA születésének tizedik évfordulóját. 

A találkozón megszavazták az ‘Év lemezének’ díjnyertesét is, a győztest azonban majd csak a spanyolországi gálaesten hirdetik ki. Emellett már a következő évek, a jövő esztendei vaduzi, az azt követő luxemburgi, valamint a wroclawi gálakoncertek előkészítésébe is belekezdtek. A zsűritagok találkoztak emellett a horvát zeneszerzők egyesületének képviselőivel és a horvát lemezkiadók képviselőivel. A rangos nemzetközi klasszikus zenei díj grémiumának 2002 óta tagja - akkor még a MIDEM nevet viselte az elismerés - a Gramofon képviseletében dr. Retkes Attila főszerkesztő.

 

Az ICMA zsűrije a rijekai tengerparton

Az ICMA zsűrije az idei díjazottak közül kiemelte az ifjú olasz csellistát, Erica Piccottit, akit az ‘Év fiatal művészé’-nek választottak, valamint a 16 éves német gordonkaművészt, Philipp Schupeliust, aki az ‘Év felfedezettje’ lett.  

Erica Piccotti számos versenyen végzett a legjobbak között, és rangos itáliai fesztiválokon szerepelt sikerrel. Philipp Schupelius pedig már tíz esztendősen a berlini akadémián tanulhatott, s az azóta eltelt években szintén több megmérettetésen aratott győzelmet. 

Az ICMA életmű-elismerését Elisabeth Leonskaja zongoraművésznek ítélték, az ‘Év művészének’ a lett szopránt, Marina Rebekát választották, az ‘Év kiadójának’ pedig a Pentaton Classicsot. A zeneszerzői díjat Ivan Boumans kapta. 

Az ICMA elnöke, Rémy Franck a következőket nyilatkozta: “Az ICMA zsűritagjai 16 országból származnak, sok éves tapasztalattal rendelkeznek, így tisztességes és kiegyensúlyozott értékelést nyújtanak a különböző kiadványokról. Ennek eredményeként mutathatjuk be a nyertesek kiemelkedő nemzetközi listáját, a tizennyolc kategóriában, tíz országból származó produkciókat. Mint teljesen független és nemzetközi grémium szeretnénk azt biztosítani, hogy az ICMA minőségi pecsétje tükrözze a folyamatosan fejlődő zenei környezetet, és egyaránt bemutassa a tapasztalt zenészeket és a pályájuk elején lévő, fiatal művészeket. Ez ismét bizonyítja, hogy az ICMA-nál a kevésbé ismert zenészek és a független, kisebb lemezkiadók ugyanolyan eséllyel indulnak, mint a legismertebb előadók és kiadók. Számunkra csak a zenei minőség és az integritás fontos.”

Az ICMA jelöltjeinek listájára több magyar vonatkozású lemez is felkerült, például a Hungaroton kiadó Cziffra György felvételeit tartalmazó, három lemeze vagy Farkas Gábor Chopin balladáit és impromptu-jeit tolmácsoló albuma. Szintén a jelöltek között volt az SWR Classic újdonsága, Hans Werner Henze Das Floss der Medusa című oratóriumát bemutató album, Eötvös Péter vezényletével, Fejérvári Zoltán Janáček-lemeze a Brilliant Classicsnál, Schiff András Schubert: Sonatas & Impromptus albumai az ECM Recordsnál, valamint Fischer Iván és a Fesztiválzenekar Mahler VII. szimfóniáját tartalmazó korongja, amely a Channel Classicsnál jelent meg. S a jelölést díjra is váltotta Fischer Ádám lemezsorozata, amely az összes Beethoven-szimfóniát tartalmazza a Dán Kamarazenekarral, s a Naxos gondozásában látott napvilágot.   

(nyitókép - Erica Piccotti
Photo: Laure Jacquemin)