Újra Zeneszüret Pécsett!

A bor és kultúra fellegvárában október 5. és 10. között 22 helyszínen 35 program zajlik majd, a koncertek mellett flashmobok, kiállítások, filmklub, tematikus séták és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló zenekarok népesítik be a tereket, utcákat.

Pécs egyetlen klasszikus zenei fesztiválján a rendező Filharmónia Magyarország szlogenjének megfelelően „Közel hozza a zenét”, kimozdítja azt a koncerttermek falai közül, hogy a társművészeteket segítségül hívva különleges helyszíneken sokféle arcát megmutassa az érdeklődőknek.

Fanfár a Zeneszüret Fesztiválon

Az idei év középpontjában a karmester sokoldalú szerepe áll, ami a Kodály év keretében megrendezett hangversenyen vagy a méltán világhírű pécsi Angster-orgonamanufaktúra 150. születésnapja alkalmából rendezett programokon is szerephez jut. A karmester hivatás jelenik meg a Zeneszüret Fesztivál során nemcsak a zenei produkciók kiemelt elemeként, de kiállításokon, sőt a tánc nyelvén is, hiszen a szervezők a dirigensi feladatokat új szempontokból, más megközelítésből is szeretnék bemutatni. A fesztivál nyitónapján, október 6-án nyílik A karmester című kiállítás, majd „becsalogató” fanfárszó hangzik a Kodály Központ előtti téren, tisztelegve a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny előtt.

A világ koncertpódiumainak ünnepelt zenekara, a Budapesti Fesztiválzenekar ezen az estén 19 órától a Filharmónia Magyarország Mester bérletének Győzedelmes küzdelmek nyitóhangversenyén – Alina Pogostkina hegedűművész közreműködésével és Marin Alsop vezényletévelSibelius Hegedűversenyét és Sosztakovics 7. szimfóniáját hozza el a pécsi közönségnek.

Alina Pogostkina

A klasszikus zenekari műveknél meghatározó a karmester személye, aki nemcsak láthatatlan irányítója a műnek, hanem látványeleme is, gesztusai és mimikája tovább fokozzák az élményt. Ugyanezt figyelhetjük meg a flamenco műfajában: A táncoló karmester címmel október 7-én a Magtárban 17 órától Pirók Zsófia és Lippai Andrea táncművész a mozdulat varázsából hoz létre új élményt.

Marin Alsop (fotó: Adriane White)

Október 6. és 10. között a fesztivál állandó programjaként a Filter Kultúrkávéház minden nap 16.00 és 17.30 órai kezdettel a karmesterversenyhez kapcsolódó gyermekprogramján tematikus diafilmdélutánt rendez, az Apolló mozi pedig a dirigensi hivatással összefüggő filmeket vetít 18 órától. Városszerte több helyszínen – többek között az 1. számú postán, a Hild udvarban és a Ferencesek utcai 100 éves villamos előtt – október 9–10. között délutánonként Zenelépcső várja az arra sétálókat, a munkából hazasietőket.

Az egyedülálló koncertélmények csúcspontjaként a Kodály-emlékév keretein belül egy grandiózus produkcióban a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, szólistái, valamint a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének kórusai hozzák el október 7-én este 19 órától a Kodály Központba a dicsőségről álmodozó öreg obsitos, Háry János történetét.