„Fellélegzés” fesztivál augusztusban

Az idei Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) koncertsorozatát augusztus 20-a és 30-a között rendezik meg, hatvan kiváló magyar művész részvételével a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken. A „Fellélegzés” címet viselő fesztiválon fellépő művészek mesterkurzusokat is tartanak országszerte, s a FAB új kezdeményezéseként december 3-a és 6-a között Miskolcon rendezik meg a Kelet-közép Európai Hubay Jenő Hegedűversenyt.

Augusztus 20-a és 30-a között rendezik meg idén a Fesztivál Akadémia Budapest, a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított kamarazenei fesztivál koncertsorozatát. Az augusztus 15-én lejáró korlátozások után öt nappal a Zeneakadémián veszi kezdetét a „Fellélegzés” címet viselő fesztivál, amelyen a magyar zenei élet krémje vesz részt. A fesztivál alapítóinak meghívására hatvan művész, ötven zenész és tíz színész mondott igent, Perényi Miklóstól és Ránki Dezsőtől Rados Ferencen és Boldoczki Gáboron át Baráti Kristófig és az Amadinda Ütőegyüttesig.

A teljes műsor június 24-én válik nyilvánossá, a jegyértékesítés július 1-jén indul. A FAB valamennyi koncertjére egységesen, 1000 forintos áron lesznek kaphatók a jegyek. Az első négy napon a Zeneakadémia Nagytermében tartanak naponta két, egyórás koncertet, 18.00 és 20.00 órától, amelyet az interneten élőben is közvetítenek, az azt követő napokon kisebb budapesti helyszínek adnak otthont a fesztiválnak. Egyelőre nem tudható, hogy augusztus végén milyen korlátozások vonatkoznak majd a zárt térben rendezett koncertekre, de a fesztivált akkor is megrendezik, ha a nézők számát maximálják, vagy megszabják a köztük lévő távolságot. 

 

 

A fesztiválnak hagyományosan részét képezik mesterkurzusok és a 20 év alatti hegedűsök számára kiírt Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny is. Az idén elmaradt hegedűverseny helyett új kezdeményezésként december 3-a és 6-a között Miskolcon megrendezik a Kelet-közép Európai Hubay Jenő Hegedűversenyt. Húsz év alatti hegedűsök jelentkezését várják Magyarországról, a szomszédos országokból és a Visegrádi Négyek országaiból. A tíz tagú zsűriben valamennyi országból képviselteti magát egy jelentős hegedűprofesszor (Magyarországról Perényi Eszter), az elnök a Grazi Zeneművészeti Egyetem professzora, Boris Kuschnir lesz. A négy kategóriában kiírt verseny döntősei automatikusan meghívást kapnak a 2021-es IV. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre. A verseny különlegessége, hogy nemcsak a versenyzők, hanem a tanárok is különdíjban részesülhetnek.

Bár nyilvános mesterkurzusokat a járványügyi helyzet miatt nem tartanak a fesztiválon, a felkért művészek vállalták, hogy a 2020–2021-es tanévben a FAB szervezésében két-két mesterkurzust tartanak magyarországi és határon túli zeneiskolákban, konzervatóriumokban, valamint zenei egyetemeken, összességében tehát több mint száz mesterkurzussal gazdagodik a magyar zenei élet a következő tanévben.