2019 Gramofon-díjasai

Tizennyolcadik alkalommal jutalmazzák szakmai elismeréssel a Gramofon folyóirat kritikai szekciójában legjobbnak ítélt lemezeket. Idén 20 lemezmárka 46 lemeze kapott jelölést. Az ezek közül kikerült öt kategóriadíjon kívül két különdíjat is kiosztanak február 18-án (hétfőn) este, a Várkert Bazárban.

Az 1996 óta megjelenő Gramofon – Klasszikus és Jazz folyóirat a klasszikus zene, a jazz, a világ- és népzene témájában jelenttet meg tanulmányokat, interjúkat, illetve – Magyarországon egyedüliként – hanglemezkritikákat. „Az elmúlt évtizedben megváltozott zenehallgatási szokásokat ismerve a hanglemezkritika műfaja elavultnak tetszhet, a számok azonban ellentmondanak ennek. Évente több, mint 250 lemez kritikája jelenik meg a folyóirat hasábjain, s ez még korántsem fedi le a teljes európai lemezpiacot, hiszen csak legjobb, legérdekesebb klasszikus zenei és jazz- és népzenei lemezek kaphatnak helyet a lapban” – mondta el Dr. Retkes Attila zenetörténész, a Gramofon alapító-főszerkesztője. „Büszkék vagyunk rá, hogy immár tizennyolc éve adhatjuk át hazánkban az egyetlen olyan díjat, amely nem állami díj és nem piaci érdekek, hanem kizárólag szakmai szempontok alapján megítélt elismerés” – tette hozzá a főszerkesztő.

A lemezeket a Gramofon recenzensei a szöveges értékelésen túl egytől ötig terjedő skálán pontozzák is, az így kitűnőre értékelt lemezek közül kerültek ki a jelöltek és az öt különböző kategória győztesei.

2019-ben a Magyar klasszikus zene kategória győztese Várjon Dénes lett De la nuit című lemezével (ECM Records / Hangvető - ECM New Series 2521), míg a Külföldi klasszikus zene kategóriában Mark Padmore és Kristian Bezuidenhout Winterreise­-lemeze kapta a díjat (Harmonia Mundi / Karsay és Társa – HMM 902264).

Jazzben a zongoristák triólemezei taroltak: a Magyar jazz kategória győztese a Tálas Áron Trio Little beggar címet viselő lemeze (BMC Records / BMC CD 264), Külföldi jazzben a Brad Mehldau Trio albuma, a Seymour Reads the Constitution! (Nonesuch / Magneoton – 7559-79344-3) bizonyult a legjobbnak.

Újdonság, hogy Az év DVD-kiadványa kategóriában két győztes is született: a Pinchas Zukerman, Gyenisz Macujev, az Izraeli Filharmonikusok és Zubin Mehta közreműködésével készült The Mumbai Concerts (Accentus / Mevex – ACC 20383 (DVD)) és a John Coltrane-t bemutató dokumentumfilm, a  Chasing Trane (Impulse / Universal) kapott díjat.

Ugyancsak eltér a megszokottól, hogy lemezprodukciótól függetlenül két különdíjat is átadnak idén. A tavaly 75. életévét betöltő Szakcsi Lakatos Béla életműdíjban részesül; Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikusok zeneigazgatója pedig különdíjat érdemelt ki, hiszen Kocsis Zoltán halálát követően roppant jelentős művészi örökséget kellett átvennie, amelyet nemcsak sikerrel teljesített, hanem kinevezése után a zenekart új, innovatív kezdeményezések útján is elindította.

A díjakat 2019. február 18-án (hétfőn) este, a Várkert Bazárban, a Nemzeti Filharmonikusok Gin+Tonic bérletének első koncertjén adják át. Ezen az esten fiatal magyar zeneszerzők (Horváth Balázs, Solti Árpád, Gryllus Samu és Varga Judit) műveire Szakcsi Lakatos Béla improvizál. A koncert nagyszerűen kifejezi a Gramofon folyóirat kettős profilját, a klasszikus zene és a jazz szimbiózisát.