75 éves a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

Az évforduló alkalmából a Magyar Rádió Zenei Együttesei öt bérlet keretében, minden korábbinál gazdagabb és változatosabb programmal várja a közönséget a 2018/2019-es évadban.

Az együttesek több, mint 300 év zenei örökségéből válogatnak gyönyörű zenéket, ismert és elfeledett kompozíciókat, különlegességeket és újdonságokat. Bérleteik különböző korszakok és műfajok köré épülnek, ezzel azt remélik, hogy minden zenebarát megtalálja a neki tetsző kínálatot. Az öt bérletben több, mint 500 művész áll dobogóra, köztük mintegy 50 énekes szólista!

A Jubileumi bérlet grandiózus művekkel, 150-350 fős előadó-apparátusokkal várja az érdeklődőket, melyekben a Magyar Rádió mindhárom együttese közreműködik. A zenekar alapításának 75. évfordulója alkalmából műsoron lesz Berlioz monumentális Te Deuma, melynek partitúrájába a szerző 12 hárfát írt elő, és melynek ősbemutatóján, 1849-ben 800 fős gyermekkórus énekelt. A Művészetek Palotája színpadán Berlioz mellett Liszt, Muszorgszkij, Mahler és Rachmaninov nagyszabású oratorikus művei hangzanak el.

A Dohnányi bérlet sok különlegességet kínál neves szólistákkal és karmesterekkel. Emma Kirkby, aki hosszú évek óta a historikus előadók koronázatlan királynője, azon kevesek egyike, akit a királynő a legmagasabb kitüntetéssel, a „Dame” rang odaítélésével ruházott fel. Mellette a közönség találkozhat Perényi Miklós, Jean-Efflam Bavouzet, Carlo Montanaro, Howard Williams, Sesto Quatrini produkcióival. A programok Purcelltől Brittenig, Michael Haydntől Piazzolláig, Glinkától Verdiig számos maradandó zenei élményt ígérnek. Különlegesség pl. az aprószentek emlékére rendezett koncert, mely Salzburg 18. századi hagyományát idézi fel, a Bazilika egykori karnagyának, Michael Haydnnek erre az ünnepre írott gyermekkari szakrális műveivel, a neves osztrák karmester, Martin Haselböck vezényletével. Érdekes lehet összehasonlítani a két nagy angol nemzeti zeneszerző, Purcell és Britten azonos témájú, a Szentivánéji álom történetét feldolgozó, 260 év különbséggel írott operáját, egy estén, az angol zenét anyanyelvi szinten ismerő Howard Williams irányítása alatt.

Vásáry Tamás nagyszabású, három évre tervezett a Beethoven-sorozata második évadához érkezik. A 2., 4., 5. és 9. szimfóniával teljessé válik az elhangzó szimfóniák sora, a versenyműveket pedig ezúttal is fiatal, versenygyőztes művészektől hallhatjuk: Horti Lilla (Simándy Énekverseny díjnyertese), Varvara (Oroszország, Anda Géza verseny győztese), Benny Tseng Yu-Chien (Tajvan, Csajkovszkij verseny győztese). A három évadra tervezett nagy, 12 estés koncertsorozatban Vásáry Tamás keze alatt elhangzik Beethoven összes jelentős zenekari műve.

A nagy sikerű Anno Sacri sorozat is folytatódik, így karácsonytól karácsonyig körbe ér az egyházi év. A Mátyás-templom meghitt környezetet biztosít Buxtehude, Bach, Schütz és Telemann csodálatos kantátáinak. A Magyar Rádió Gyermekkórusának közreműködése – elsősorban a korálok éneklésével – felidézi a német barokk protestáns szertartások hangulatát, amikor a magas szólamokat fiú énekesek adták elő.

A Magyar Rádió Énekkara a Sapszon bérletében ezúttal tematikusan szerkesztett műsorokat kínál a 16. századi angol egyházzenétől a 20. és 21. századi magyar kompozíciókig, fordított időrendi sorrendben. A Szent Anna templom falai között az utóbbi mintegy 40 év magyar kórusművészetét idézik, sokszínű válogatással, Vesperás feketében címmel. A párizsi Notre Dame székesegyház karnagya, Henri Chalet vezényletével mutatják be a legendás katedrális utolsó évszázadának kompozícióit, felhasználva a templom különleges adottságát, a két orgonát (amely a mi Mátyás-templomunkban is rendelkezésre áll, és Hock Bertalan, valamint Deák László fogja megszólaltatni) - döbbenetes és fenséges hangzásvilágra számíthat az érdeklődő közönség! Benjamin Britten és Joseph Haydn spirituális rokonságot sugalló oratorikus kompozícióit az énekkar vezető karnagya, Pad Zoltán vezényli a Pesti Vigadóban a Rádiózenekar kíséretével, végezetül a világhírű Hilliard Ensemble egykori énekese, Paul Hillier keze alatt szólalnak meg az angol egyházzene évszázadainak remekei, a reneszánsz aranykor nagymestereitől (Byrd, Tallis, Morley motettáitól) a 20. század extravagáns egyházzenészeinek kompozícióiig (J. Macmillan, T. Adés, J. Tavener).