A bécsi Cziffra Stiftung 25. születésnapja

A bécsi Cziffra Alapítvány negyedszázados évfordulója alkalmából a Cziffra György-emlékév és a Cziffra Stiftung közös szervezésében lép fel Bécsben, június 24-én Balázs János (zongora), a Cziffra-emlékév művészeti vezetője, Sárközy Lajos (hegedű), a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művésze, Nicole Henter (fuvola) és Denys Dragan (zongora), a bécsi Cziffra Alapítvány kiemelt művészei. Az ünnepi koncertnek a Collegium Hungaricum ad otthont. 

A bécsi Cziffra Stiftung 1997 óta gondozza Cziffra György szellemi hagyatékát, fáradhatatlanul igyekszik népszerűsíteni a zongoraművész egyedi látásmódját, és páratlan lehetőségekkel segíti a hozzá közel álló fiatal tehetségek érvényesülését. A jubileumi hangversenyen olyan művészek köszöntik játékukkal a szervezetet, akik Cziffra szellemiségét képviselik muzsikusként és közszereplőként is, határainkon innen és túl. Műsorukra természetesen Cziffra-átiratokat és a zongoravirtuóz által is szívesen játszott darabokat válogattak: veretes és könnyedebb táncok, operarészletek, nemzeti motívumok szőtteséből formálódik meg a közönség előtt a „nagyromantika” Liszt, Weber, Saint-Saëns és Brahms által fémjelzett világa.

 

 

A budapesti Cziffra Fesztivál 2017-ben alapította díjait, amelyeknek az erkölcsi és anyagi hozzájárulás mellett fontos célkitűzésük, hogy fellépési lehetőségeket is biztosítsanak a fiataloknak, ahogy ez a Cziffra-emlékév nemzetközi együttműködései során is megvalósul. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett. 

A Cziffra100 koncertjeiről a cziffra100.com weboldalon, illetve a Facebook-oldalon tájékozódhatnak. A Cziffra György-emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásának köszönhetően valósul meg. 

Részletek itt » https://cziffrafesztival.hu/program/galakoncert-a-cziffra-stiftung-25-szuletesnapja-alkalmabol-2/

és itt » https://culture.hu/de/wien/veranstaltungen/galakonzert-zum-25-jahrigen-jubilaum-der-cziffra-stiftung