A firenzei Dóm orgonaművésze Budapesten

A nemzetközi koncertélet elismert orgonaművésze, Daniele Dori érkezik Budapestre Mészáros Zsolt Máté orgonaművészzeneigazgató meghívására és ad koncertet szeptember 25-én, a Belvárosi Főplébánia-templomban. Magyarországon elsőként hallhatja a közönség a firenzei Dóm orgonaművészének játékát, aki játszott már Ferenc pápa előtt is, és aki ezúttal az ország egyik legkiválóbb koncertorgonáját szólaltatja meg Liszt Ferenc kedvenc budapesti templomában.

A Siénában született Dori 2021 óta orgonistája a firenzei Dómnak és egyben vezetője a katedrális kórusának. Rendkívül aktív a koncertéletben, mintegy 200-szor lépett már fel Olaszországtól, Franciaországon át Svédországig, vagy Ciprusig a legnevesebb zenei fesztiválokon. Szólókarrierje mellett olyan legendás művészekkel játszott már együtt, mint Andrea Bocelli, vagy Luca Benucci. 2015-ben Ferenc pápa hivatalos látogatása során Firenzében élőben játszott a rádió által közvetített nemzetközi eseményen. Művészeti igazgatója az olaszországi Chiantiban évente megrendezett orgonafesztiválnak, művészeti tevékenysége mellett zeneszerzőként is jegyzik.

 

(Daniele Dori)

„Régóta szeretetem volna megnyerni a programunkba Daniele Dorit és nagyon örülök, hogy elfogadta a meghívásunkat és a hazai közönség megismerkedhet kiváló játékával. Igazi, hamisítatlan olasz életérzésre számíthatnak a koncertre látogatók, hiszen a műsor gerincét a 19-20. század ikonikus olasz orgonavirtuózainak és zeneszerzőinek művei alkotják, amelyek mellett a francia romantika jeles alkotóinak legnépszerűbb kompozíciói is elhangzanak majd csodálatos orgonánkon, amely az ország egyik legkiválóbbika.” – ismertette a programot Mészáros Zsolt Máté orgonaművész, Liszt-kutató, a Belvárosi Főplébánia-templom zeneigazgatója, aki nemrég hatalmas sikerrel mutatkozott be Berlin után Philadelphiában is.

Mészáros Zsolt Máté Junior Prima-díjas orgonaművész és Liszt-kutató egyike a legsikeresebb magyar orgonaművészeknek, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója. 2018-ban szerezte meg kitüntetéses orgonaművész diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol jelenleg doktori tanulmányokat folytat. Háromszor nyerte el a Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíjat (2016-ban, 2017-ben és 2019-ben), 2020-ban a Magyar Művészeti Akadémia három éves ösztöndíját, 2021-ben pedig az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíját. 2022-ben kiválasztották a Nemzeti Tehetség Program támogatásával megvalósuló TALENTn Tehetségek és Sikertörténetek sorozat fiatal példaképei közé. Rendszeresen lép fel szólistaként Magyarország legjelentősebb koncerthelyszínein és fesztiváljain, a legrangosabb hazai zenekarok hangversenyeinek gyakori közreműködője. Az elmúlt években több száz nagysikerű hangversenyt adott Magyarországon, illetve Európa számos országában, 2022-ben pedig első Amerikai koncertjének keretében Philadelphiában mutatkozott be. 2012-ben megnyerte a Filharmónia Magyarország pécsi orgonaversenyét. 2022-ben harmadik helyezést ért el a Filharmónia Magyarország zeneszerzés pályázatán. Koncertjein gyakran hangzanak el saját orgonaátiratai, amelyek közül több nyomtatásban is megjelent a Partitúra Zeneműkiadó gondozásában. 2018-tól a Kassai téri Szentlélek-templom orgonaművésze. 2021-től Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom zenei igazgatója. Számos magyar zeneszerző figyelt fel a magyar zenekultúra népszerűsítése és az új zene megismertetése iránti elkötelezettségére és komponált műveket számára. Nevéhez számos magyar mű ősbemutatója fűződik.

Jegyek a jegy.hu weboldalán: https://www.jegy.hu/program/daniele-dori-a-firenzei-dom-orgonamuveszenek-hangversenye-139598/875952?affiliate_code=fb.jegy.hu