A Magyar Jazz Szövetség díjai

Az idei szakmai díjakról a február 18-ai közgyűlésen született döntés, a díjátadót pedig április 6-án a Budapest Jazz Clubban tartják.

A Szabó Gábor-díjjal ismerték Elek István szaxofonművészt, egyetemi tanárt, a Magyar Jazz Szövetség vezetőségének tagját. A díjat kiemelkedő előadóművészi, zeneszerzői tevékenység elismeréséért ítélik oda. Elek István a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán még klarinétosként végzett 1976-ban, de már a főiskolai évek alatt megismerkedett a szaxofonnal, a diplomaszerzés után jelentkezett a Jazz Tanszakra, ahol Siliga Miklós tanítványaként szerzett diplomát 1980-ban. Pályáját a Deák Big Bandben kezdte, később majd’ egy évtizedet töltött külföldön, de az itthon töltött rövidebb időszakokban továbbra is játszott Deák Tamás zenekarában, a Korál együttes, a Pege Quartettel és jelen volt a Rock Színház megalapításánál is. 1989-ben Muck Ferenccel megalapították a Besenyő Blues Bandet, a zenekar fúvós szekciója Besenyő Brass néven külön is működött.

Elek István

A kilencvenes évek elejétől visszakerült a hazai pop-jazz életbe, szólistaként is egyre több felkérést kapott. Tagja lett a Fusio Quartetnek, a TEA zenekarnak, Cserháti Zsuzsa, Charile, Hevesi Tamás és Tisza Bea zenekarainak. 2001 óta tanít a LFZE Jazz Tanszakán, alkalmanként klasszikus zenei projektekben is részt vesz. 2005 és 2010 között a Budapest Jazz Orchestra művészeti vezetője, 2005 óta tagja az East Side Jazz Companynak. 2014-ben megalapította az Elek István Quartetet. Korábban és háromszor kapott eMeRTon-díjat és Artisjus-díjjal is kitüntették már.

Hajdu Endre

A Pernye András-díjat Hajdu Endre, az idén ötvenedik alkalommal megrendezendő ceglédi Róna Jazz rendezvények elindítója kapja. A dzsesszzene népszerűsítésében kiemelkedő Pernye András (1928-1980) zenetörténészről elnevezett díjat 2009-ben alapította a szövetség. Az elismerést fotóművészeti, kritikai, újságírói, kiadói, koncertszervezői és egyéb, a dzsesszélet érdekében végzett kiemelkedő tevékenység elismeréséért ítélik oda.

Berki Tamás

Berki Tamás zeneszerző, dzsesszénekes, egyetemi tanár pedig a Gonda János-díjat, mellyel olyan zenészeket ismernek el, akik életművükkel, tanári és szellemi tevékenységükkel hozzájárultak a magyar jazzoktatás és pedagógia színvonalának emelkedéséhez, a magyar zeneoktatás gazdagításához és nemzetközi elismertségéhez. A művész 1969 és 1972 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult Gonda János és Vukán György növendékeként. 1966-ban Vámos Miklóssal megalapították a Gerilla együttest. Később az Interbrass zenekar és Gonda János együttesének, majd a Csík-Fogarasi-Jávori trió és a Kőszegi-együttes szólistája volt. 1983 rendszeresen lépett fel a Benkó Dixieland Banddel. Tanított a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, a Kőbányai Zenei Stúdióban és Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, számos televíziós és rádiósműsor, valamint sajtóorgánum jazzrecenzora, könnyűzenei szakértője.