A Pannon Filharmonikusok Titánium-évada

Egy szimfonikus zenekar és maga a muzsika akár a titániumkvarc, szilárd struktúrával őrzi a mélyben rejlő kincseket. A Pannon Filharmonikusok 2018/2019-es Titánium-sorozata a Müpában a bécsi klasszikusoktól Eötvös Péter műveiig vezeti a közönséget.

A Pannon Filharmonikusok 2018/2019-es bérletsorozatában a titánium állandóságát idéző pilléreket, komolyzenei ikonokat mutat be – s hozza el a belső tartás szimfóniáit a Müpa hallgatóságának.

Az évad első hangversenyének műsorát három emblematikus zeneszerző, Schönberg, Mozart és Schubert egy-egy híres műve adja Bogányi Tibor vezényletével szeptember 28-án. A hangverseny szólistái Alexander Zemstov (brácsa) és Benjamin Schmid (hegedű) lesznek. Novemberben a Bogányi Gergely zongorafutamai a regényes romantikától a drámai monumentalitásig kalauzolja a közönséget: a zongoraművész Mendelssohn g-moll zongoraversenyét játssza, de elhangzik Bruckner V. szimfóniája is.

2019-et köszöntve a már többször sikert aratott Gilbert Varga könnyed eleganciával kelti életre a századforduló egyik „fenegyerekének”, Erik Satie-nek és a nagy műgonddal komponáló César Francknak műveit januárban.

A világhírű magyar zeneszerző-karmestert, Eötvös Pétert 75. születésnapja alkalmából szerzői esttel köszönti a Pannon Filharmonikusok 2019 márciusában. Műveit rendszeresen játsszák világszerte,  műveltsége és stílusa egyesítő és ugyanakkor szerteágazó. Ezt sejteti a műsorválasztás is, melyben angol, olasz és latin nyelvű művek követik egymást – a koncertet pedig ki más dirigálhatná, mint maga az ünnepelt?

Áprilisban, az évadzáró koncerten Antonín Dvořák egy csellóműve, a gordonkairodalom egyik legjelentősebb és legismertebb darabja, a h-moll gordonkaverseny szólal meg Marie-Elisabeth Hecker szólista érzékeny tolmácsolásában, a cseh zeneszerző VII. szimfóniáját pedig Vass András vezényli.

Regényes és rendíthetetlen, szeszélyes és szilárd, finom és megformált: a Pannon Filharmonikusok Titánium-évadának műsorában tisztán megmutatkozik, hogy a zene életünk közös titániuma. Minden élő szervezet sajátja, ereje maradandóságára épül, miközben kitárulkozó színgazdagsága szabadságot sugall, változatossága mégis értékálló szépséget és tartalmat közvetít.