A világ zenéje a Fonóban

Zenei kísérletek, különleges fúziók, műfaji határokon átívelő improvizációk, török pszichedelikus zene, rézfúvósok moldvai dallamokra - hogy csak néhányat említsünk a Fonó márciusi koncertprogramjának színes tematikájából. 

Eddig soha nem hallott  történetet mesél a szívről és a lélekről a Nasip Kismet, Új-Anatólia első török pszichedelikus zenekara, amelynek tagjai évszázadok autentikáját átszelve feszegetik a modern hangzást a régizene eredetijével. Hagyományos prillák vegyítve szaxofonnal, miközben lüktet az ütem és a basszus. Hangzásuk korokon ível át, a török zene mélyre nyúló történeti gyökerei itt a gitár és a ritmusszekció intenzív jelenlétében köszönnek vissza, összenőve a szaxofon és a billentyűs hangszerek friss hajtásaival március 19- én este.

A Rézeleje Fanfárosok 2020 óta játszik együtt, elsősorban moldvai tánczenét. A repertoárjuk gerincét képző moldvai táncházi muzsikán túl szemezgetnek a Kárpát-medence, valamint Románia és a balkáni országok zenei világából. Itthon egyedüliként alkalmaznak trombitát és tenorkürtöt ebben a műfajban, mely egyedivé teszi muzsikájukat. 

Ugyanezen a napon, március 18-án színpadra lép az öt fiatalból álló Ég alatti 5 zenekar, akiknek energikus muzsikáját 2015 óta hallhatja a közönség. Műsoruk gerincét saját szerzeményeik adják, melyek stílusukban és lendületükben leginkább a ‘60-as évek hard-bop és modális jazz muzsikáját idézik, jellegükben mégis egyediek: olykor természeti impressziókból és különböző népzenékből inspirálódva törekednek saját, organikus hangzásvilág kialakítására. 

Minden hónapban több ingyenes koncertre várja a közönséget a Fonó a Kamaracsütörtök sorozatban, ahol izgalmas kisformációk lépnek színpadra, hogy elkalauzoljanak bennünket egy-egy sajátos zenei világba. Az időnket, a hangokat, a csendeket adjuk egymásnak, a figyelmet, a valódi ráhangolódást, átélést, élményt, akár művész és közönség találkozását. A belépés a kamaracsütörtök koncertjeire ingyenes. 

(Rézeleje Fanfárosok)

A Novan experiment koncertjén havi rendszerességgel találkozik az elektronikus zene, a népzene és a jazz a műfaji határokon átívelő improvizációs sorozatban. A házigazda NovaN, aki elektronikus zenei live-actjével és zongorajátékával, havonta más-más vendégekkel ad eklektikus hangulatú koncerteket a Fonóban. Márciusban a tavaszt ünneplő improvizált, experimentális négynegyed van terítéken. Mr. Hybrid drummer az elektronikus zenei ütemek hybrid dobszerkóba ültetésének nagymestere, NovaN pedig új live actes setuppal göngyölíti össze pszichedelikus atmoszféráit. Az eredmény kifejezetten tánccentrikus, bulizós este, legközelebb március 10-én.  

A Ephemere duója két különleges művésznő, Caussanel Izabella és Orbay Lilla párosa. Egyikük a magyar folk és a francia sanzon világát hozza magával, másikuk pedig a vérbeli jazzt. Tele friss energiákkal a két zenész-hölgy előszeretettel kísérletezik meghívott zenésztársakkal ezeken az estéken, feledhetetlen élményekkel ajándékozva meg bennünket. Az érdeklődőket március 17-én este várják.  

A Fonóba egyenesen a stúdióból érkezik a Zajnal március 31-én este. „Analóg népi hangszereken játszott motívumokat pop-rock-tradícióból táplálkozó dob-basszus-alapokkal vagy éppen elektronikával megtámasztani ma már nem egy nagy fless, de olyan magától értetődő természetességgel és olyan élvezetesen ötvözni ezeket a zenei hagyományokat, ahogyan a Zajnal teszi, még mindig nem mindennapos tapasztalat Magyarországon.” – írja róluk a recorder.