„A zene szabadsága” - Cziffra100

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet Cziffra György világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg, akinek születése 100. évfordulója alkalmából a 2021. február – 2022. május közötti időszakot Magyarország Kormánya Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. 

Az Emlékévet hagyományszerűen a Cziffra Fesztivál nyitja februárban budapesti koncertjeivel, majd ezt követően az egész év során folytatódnak a programok további 13 vidéki városban, 15 országban, összesen több mint 100 eseménnyel. Reményeink szerint a közönség hosszú kihagyás után újra hallhatja majd kedvenc hazai és nemzetközi előadóit, akik minden bizonnyal ünnepként élik majd meg az újbóli színpadra lépés örömét. A Cziffra100 programsorozat a legjelentősebb magyar és nemzetközi kulturális szervezetek és intézmények összefogásával valósul meg. Az Emlékévnek a klasszikus zenei élet legfontosabb koncerttermei adnak otthont, többek között a Müpa Budapest, a Zeneakadémia, a New York-Lincoln Center, a London-Covent Garden, a Genf-Victoria Hall, a Párizs-Radio France és Senlis – Fondation Cziffra. A programban olyan világhírű művészek szerepelnek, mint Boris Berezovsky, Martha Argerich, Denis Matsuev, Mischa Maisky, Marc-André Hamelin, Mikko Franck, az Orchestre de la Suisse Romande vagy a Orchestre Philharmonique de Radio France, akik Eötvös Péter zongoraversenyét mutatják be a Müpában és Párizsban. A világhírű zeneszerző Cziffra György tiszteletére komponálja első zongoraversenyét Cziffra Psodia néven, melyet Balázs Jánosnak dedikál.

Cziffra szellemisége a szabadság, a szárnyalás, a határok – szószerinti és átvitt értelmű – átlépéséből táplálkozott. A virtuozitás, a spontaneitás, a műfaji határok elmosása, a nyitottság jellemezte előadói egyéniségét. A zenéhez való, újszerű viszonyát részben roma származásának, részben személyiségének köszönhette. A zenélést szórakoztatásnak fogta fel, amelynek nem csak mélynek és tartalmasnak, hanem izgalmasnak, vibrálónak, sziporkázónak, örömtelinek kell lennie. Cziffra missziója a zenei élmény közvetítése. Legfontosabb öröksége talán pont ez a professzionális könnyedség, a műfajok közti átjárás legitimációja, szépségeinek megmutatása, a zene örömszerzésének mindenek felettisége lett. Ezt idézi fel évről évre a nevével fémjelzett fesztivál, és erre emlékezünk születésének közelgő 100. évfordulóján is.

Az Emlékév célja, hogy bemutassa és tovább éltesse a világhírű zongoraművész életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét ma is aktuális üzenetein keresztül: a magyar és európai identitást, amelyek kölcsönösen táplálják egymást. Visszahozza a koncerttermekbe a romantikus zongorajáték hagyományát, valamint felhívja a figyelmet az improvizáció tradíciójának fontosságára, továbbá kiemelt figyelmet fordít a fiatal művészek támogatására. 

 

 (fotó: Emmer László)

Az Emlékév programjaiban hallhatók lesznek legendás előadók, akik a pillanat művészetének nagymesterei, fókuszba kerülnek a fiatalok, ünnepeljük az improvizációt, valamint teret engedünk a műfajok találkozásának. És mi más kötné össze mindezeket, mint a zongora.

„Cziffra György élete példaként szolgálhat, hogy a legmélyebbről, a történelem számtalan buktatóján keresztül is kitartással, tehetséggel és hittel el lehet jutni a csúcsra. Korát messze megelőző, nyitott művészetszemlélete a 21. században még aktuálisabb, mint valaha: klasszikus zongoraművészként páratlanul improvizált és kalandozott más stílusok felé, alapítványán keresztül nemcsak zenészeket, hanem képző- és iparművészeket is előszeretettel támogatott. Életútja során magyarsága európaiságában teljesedett ki, világjáró művészként, francia állampolgárként is büszke volt származására.” (Balázs János zongoraművész) 

Balázs János zongoraművész pályája kezdetétől nagy figyelmet szentel Cziffra György emlékének ápolására. 2016-ban a MOMKult együttműködésével megalapította a Cziffra György Fesztivált, amely a klasszikus zenei koncertek mellett számos más műfajt és művészeti ágat mutatott be neves művészek részvételével, felvállalva fiatal tehetségek támogatását mesterkurzusokon és a Cziffra Fesztivál rangos díjain keresztül. Az eseménysorozat az elmúlt években beírta magát a legkedveltebb hazai fesztiválok közé. Az Emlékév is ezen erős szakmai pillérekre alapozva építkezik tovább. 

A 2021-es Cziffra Fesztivál február 9-én veszi kezdetét, ez az esemény egyben az Emlékév nyitókoncertje is, ahol Boris Berezovsky és Balázs János Cziffra- és Liszt-átiratokból álló zongoraestje lesz hallható a Zeneakadémián. 

Február 11-én a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetségdíjasai mutatkoznak be. 

15-én a kitűnő kárpátaljai prímás, Pál István Szalonna és Bandája ad közös Bartók-Kodály estet a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művészeivel. Másnap, február 16-án Marc-André Hamelin Grammy-díjas zongoraművész első ízben érkezik Budapestre, játékát a Zeneakadémián hallhatjuk. A hit és a művészet kapcsolatának kérdéseit feszegeti február 17-én a MOMKultban Rudolf Péter, Kozma Imre atya, Balázs János, Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomművészek működésével, az est műsorvezetője Bősze Ádám lesz. Folytatódik a ZongOpera című sorozat, amelyben Miklósa Erika és Balázs János remek párosának játékát élvezhetjük. Az immáron hagyományos és a közönség által is nagyon várt Báresten a Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara kalauzolásával a vendégek egy régmúlt kor hangulatába csöppennek. A legkisebb generációnak Eckhardt Gábor tart majd hangszerbemutató koncertet. Február 20-án a Zeneakadémia Nagytermében Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, az improvizáció három mestere ad egymásnak találkozót a színpadon. A 2021-es Cziffra Fesztivál gálakoncertjén Bogányi Gergely, Balázs János és a Salzburg Chamber Soloists lép fel a Zeneakadémia Nagytermében, s hagyományosan itt kerül sor ismét a fiatal tehetségek díjazására és az életműdíjak átadására is. Több helyszínen lesz látható képzőművészeti kiállítás, többek között a Hegyvidék Galériában aatoth franyo, a magyar származású, Franciaországban élő festőművész tárlata, akinek pályakezdését egykor Cziffra György alapítványa segítette. 2021. február 11-14. között ingyenes mesterkurzusokra kerül sor Dráfi Kálmán (zongora), Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Lukács Miklós (cimbalom) és Miklósa Erika (ének) vezetésével.  

 

Márciusban kezdetét veszi a hazai és nemzetközi együttműködések sorozata. Ezen időszak egyik budapesti csúcseseményének 2021. március 20-án Martha Argerich és Mischa Maisky koncertje ígérkezik a Zeneakadémia Nagytermében. Ebben a hónapban a Nizzai Filharmonikus Zenekarral ad koncertet Balázs János a Nizzai Operaházban, dr. Győriványi Ráth György vezényletével, valamint rendhagyó zeneórán vehetnek részt diákok a németországi Waiblingenben. 

Budapesten elindul Játék határok nélkül címmel Bősze Ádám zenetörténész sorozata és újra fellépnek a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasai. Miskolcon és Nyíregyházán folytatódik a ZongOpera sorozat Horváth Istvánnal kiegészülve. A pécsi Kodály Központban pedig Lajkó Félix és Balázs János improvizációs estje lesz hallható. 

Második alkalommal rendeznek tudományos műhelytalálkozót az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és a Cziffra György Fesztivál együttműködésében A zongorista és az újságíró - Cziffra György emlékezete címmel, amelynek a MOMKult ad otthont. 

 

A további koncertek címszavakban – részletek később: 

2021 áprilisától a programok sora folytatódik Freund Tamás neurobiológus, az MTA elnöke előadásával Pécsett és Szegeden, számos vidéki hangversennyel (Ajka, Martfű, Pécs, Sopron, Kőszeg) több külföldi együttműködéssel. A pristinai Chopin Festivalon ad szólóestet Kovács Gergely, a Cziffra Fesztivál Tehetség -díjasa. 

A nyár folyamán Németországban, Passauban az Európa Heteken koncerttel emlékeznek Cziffra Györgyre, majd a VeszprémFesten három különleges Cziffra-eseményre kerül sor. Augusztusban a New York-i Lincoln Center tűzte műsorára a Cziffra 100 évfordulót, Balázs János szólóestjével. 

2021 őszén többek között a franciaországi Senlis-ban a Franz Liszt Auditóriumban (ismertebb nevén Cziffra-kápolnában) rendeznek koncertet Balázs János közreműködésével, majd Alexandriában (Egyiptom) kerül sor hangversenyre a a Bibliotheca Alexandrina Orchestra közreműködésével. Lesznek programok Debrecenben és Bécsben is, ahol ismét a Cziffra Fesztivál díjazottjai lépnek pódiumra. Budapesten a Zeneakadémián fellép Klara Min (zongora), a Régi Zeneakadémián Aljosa Jurinic (zongora).

 

2021. novemberében háromnapos eseménysorozattal ünneplik Cziffra György 100. születésnapját. November 5-én, az Emlékév legfontosabb eseményén, az Orchestre Philharmonique de Radio France lesz a vendégük, Mikko Franck vezényletével a Müpában. 

Ezen a koncerten a nemzetközi zenei élet figyelme minden bizonnyal Budapestre szegeződik, hiszen a világhírű magyar zeneszerző Eötvös Péter első zongoraversenyének ősbemutatójára kerül sor Cziffra Psodia - Versenymű zongorára és zenekarra címmel, amelynek szólistája Balázs János zongoraművész lesz, majd november 9-én a francia fővárosban, Párizsban is elhangzik az ősbemutató. November 4-én Denis Matsuev zongoraestjének ad otthont a Müpa. Budapesten, a Régi Zeneakadémián ad koncertet Marc Laforêt zongoraművész, a Fondation Cziffra művészeti vezetője is. Londonban, a Covent Gardenben pedig Balázs János és kamarapartnerei lesznek hallhatóak.

Jövőre azonban nem ér még véget a Cziffra-ünnep, 2022 első felében tovább folytatódnak a programok, így többek között az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus lép fel a Zeneakadémián. ’Cziffra100’ koncert lesz a svájci Victoria Hallban, Budapesten szólóestet ad Fazil Say (zongora) és hallható lesz Cziffra-emlékhangverseny a csehországi Teplicében is. 

 

A Cziffra György-Emlékév Magyarország Kormányának döntése nyomán a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium a támogatása alapján valósul meg. 

Az Emlékév programja Magyarországon a Müpa, a MOMKult, a Zeneakadémia, a Filharmónia Magyarország Kht., a Magyar Művészeti Akadémia, a VeszprémFest és további 30 partner együttműködésével valósul meg, külföldön pedig a Fondation Cziffra, a francia Productions Internationales Albert Sarfati és a londoni HarrisonParrott művészügynökségek, valamint a Nizzai Operaház, az Orchestre de Paris, és a genfi Viktoria Hall vállalt partnerséget az Emlékév programjaiban. 

Támogatók továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az UNESCO, az MVM, Várkonyi Attila Fast Ventures, a Hegyvidék Önkormányzat, valamint a X., a XIII. és a XXII.  Kerületi Önkormányzat. 

 

Bíznak benne, hogy az Emlékév kezdetekor már nagyrészt magunk mögött hagyjuk a világjárványt, ellenkező esetben mindannyiunk egészsége és biztonsága érdekében a szervezők betartják az aktuális védelmi szabályokat, a mindenkor érvényes központi rendelkezéseket.  

A Cziffra 100 első eseményeire már kaphatók a jegyek a cziffra100.com weboldalon. A jegyvásárlással a résztvevők elfogadják a helyszínek koronavírussal kapcsolatos megelőző intézkedéseit. 

Határtalan összefogás – A Cziffra György-Emlékév és a Cziffra Fesztivál számos hazai és külföldi szakmai partner együttműködésének köszönhetően valósul meg. Ezúton köszönik mindenkinek, akik részt vesznek az Emlékév programjainak közös megvalósításában. Kiemelt szerepet vállalt:

Müpa Budapest; Zeneakadémia; Filharmónia Magyarország Nkft, Liszt Ferenc Társaság; Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont; Purcell Kórus és Orfeo Zenekar; Kodály Filharmónia Debrecen; Magyar Rádió Művészeti Együttesei Nonprofit Kft.; Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara; MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet; MOMkult; Szegedi Szimfonikus Zenekar, Várkapitányság; VeszprémFest; Zsolnay Örökségkezelő Nkft., Halasi Hetek Fesztivál,

Chopin Festival Pristina - Kosovo Chopin Association; Czech Touches of Music Festival; Cziffra Stiftung Wien; Emilia Romagna Festival; Europaische Wochen Passau; Filharmonica Banatul; Fondation Cziffra - Liszt Ferenc Auditorium; HarrisonParrot; Nagyváradi Állami Filharmónia Zenekar; New York Concert Artists - Classical Bridge Festival; Ville de Nice; Nizzai Operaház; North Czech Philharmonic Orchestra Teplice; Orchestra Națională Radio; Orchestre Philharmonique de Radio France; PIAS Productions Internationales Albert Sarfati; Stadt Waiblingen (Bürgerzentrum); St Johannes-Nepomuk Chapel; Szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia; Timisoara Muzicala International Festival; Victoria Hall; Orchestre de la Suisse Romande