Ash Saon és Karl Brazil a Musikmesse Drum Campen

A Drum Camp kivételes lehetőséget nyújt mindenkinek, akit érdekel dobolás világa. 2018-ban a harmadik alkalommal jelentkezik a Musikmesse dobtábora, s ahogy ez megszokott, ezúttal is a legjobb zenészek érkeznek workshopokat tartani.

A dobos kultúra iránt érdeklődök a fesztivál és vásár ideje alatt mindennap hallgathatnak koncerteket a 9.0 teremben található „Blood, Sweat & Tears Box”-ban, mely egy 70 négyzetméteres hangszigetelt, ultramodern felszereltségű kabin. Itt a látogatók közelebb kerülhetnek a legnagyobb sztárokhoz, mint bárhol máshol.

Anika Nilles a 2017-es Drum Campen (fotó: Messe Frankfurt GmbH / Pietro Sutera)

A 2018-as Drum Camp fellépőinek sorát Ash Soan (Adele) és Karl Brazil (Robbie Williams, James Blunt) vezeti – 2017-ben ők foglalták el a MusicRadar a világ legjobb dobosait összegyűjtő listájának első két helyét. Hozzájuk csatlakozik Ralf Gustke, aki évekig a Söhne-Mannheims dobosa volt, és aki elsősorban oktatói tevékenységéről ismert Patrick Metzger, Beatrice Egli dobosa.

Ash Soan jellegzetes groove-jaival több, mint 50 lemez legfőbb mozgatórúgójaként szerepelt már, olyan előadók mögött, mint Adele, Cher, Seal, Billy Idol, James Morrison, Celine Dion és Ronan Keating. A Dél-Angliában született dobos egyike a világ legkeresettebb zenészeinek.

Chris Coleman a 2017-es Drum Campen (fotó: Messe Frankfurt GmbH / Pietro Sutera)

Karl Brazil Frankfurtba érkezése előtt két nappal még James Blunt „The Afterlove Tour” ázsiai koncertsorozatán vesz részt, hogy a rá jellemző lendülettel érkezzen a Musikmessére. Robbie Williams, Elton John és Christina Aguilera is méltatja a brit dobos kifinomult játékát, mind stúdió-, mind koncertkörülmények között előszeretettel zenélnek vele.

Ralf Gustke évekig a Söhne-Mannheims zenekar tagja volt, és zenei rendezőként működött közre Xavier Naidoo soul énekes turnéin. A heidelbergi dobos fellépéseit, stúdiómunkáit képtelenség lenne felsorolni, session-zenészként is igen foglalkoztatott, a német és a nemzetközi piacon egyaránt: dolgozott Gianna Naninivel, Schillerrel és Nenával.

A mannheimi születésű Patrick Metzgert főként német nyelvterületen, de egész Nyugat-Európában az egyik legkiválóbb dobtanárként tartják számon, rendszeresen hívják workshopokat, kurzusokat tartani. 2013 óta Beatrice Egli együttesének tagja, de olyan nemzetközi szinten is elismert sztárokkal is zenélt már együtt, mint Bobby Kimball, Tina Turner és Chris de Burgh.