Átadták a Bartók–Pásztory-díjakat

Szabadi Vilmos hegedűművész és Vajda Gergely zeneszerző, karmester kapta a 2018-as Bartók Béla-Pásztory Ditta-díjat, melyet a zeneszerző születésének 137. évfordulóján, március 25-én adtak át a Zeneakadémián.

Ahogy Vigh Andrea, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora beszédében elmondta, Bartók Béla özvegye, Pásztory Ditta által alapított rangos elismerést minden évben előadó-művészeti és zeneszerzői kategóriában ítélik oda a magyar zenei élet fejlődéséhez, valamint a bartóki szellemiség megőrzéséhez munkásságukkal jelentősen hozzájáruló művészeknek, együtteseknek.

Szabadi Vilmos hegedűjátéka lenyűgözően virtuóz, különleges előadói kisugárzása intenzív és meggyőző” - mondta laudációjában Onczay Csaba gordonkaművész.

Szabadi Vilmos és Kincses Veronika (Fotó: MTI / Soós Lajos)

Szabadi Vilmos a díj átvétele után úgy fogalmazott: Bartók Béla zenéjét mindig „vezérlő sarkcsillagnak” tekintette saját művészi pályájára nézve.

Fekete Gyula, a Zeneakadémia rektorhelyettese Vajda Gergelyt méltatva kiemelte: zenéjét a technikai virtuozitás jellemzi, ötvözi az európai hagyományokat, az amerikai vernakuláris zenét a klasszikus kortárs zenei nemzetközi irányzatokkal.

Vajda Gergely távollétében az elismerést édesanyja, Kincses Veronika Kossuth-díjas operaénekesnő vette át. A zeneszerző videóüzenetben mondott köszönetet a díjért.

A Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjról a Zeneakadémia neves tanáraiból álló kuratórium dönt. Az elismeréssel kétmillió forint pénzjutalom is jár, amelynek forrásául a Bartók-jogdíjak egy része szolgál.

Vajda Gergely

Szabadi Vilmos Liszt-díjas hegedűművész 1984 óta tanít a Zeneakadémián, ma a Vonós Tanszék tanszékvezető egyetemi docense. 1982-ben megnyerte a Magyar Rádió Hegedűversenyét, a következő évben a Hubay Jenő Hegedűversenyt. 1985-ben Finnországban harmadik lett a Sibelius nemzetközi hegedűversenyen.

Világkarrierje 1988-ban indult, a Royal Festival Hall Bartók Béla tiszteletére rendezett gálakoncertjén Bartók II. hegedűversenyét játszotta Solti Györggyel. Az elmúlt évtizedekben rendszeresen fellép és mesterkurzusokat ad Európában, a Távol-Keleten és az Egyesült Államokban is.

Vajda Gergely karmester, zeneszerző és klarinétművész, külföldön az egyik legfoglalkoztatottabb magyar karmester. 2011 és 2014 között a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első karmestere, ezután állandó vendégkarmestere. 2011 óta a Huntswill Symphony zeneigazgatója és karmestere, a Nemzetközi Armel Operaverseny és Fesztivál művészeti tanácsadója. A világ számos nagy zenekarát vezényelte 2002 óta Atlantától Winnipegig. Zeneszerzőként négy operát jegyez. Zenekari, kamarazenei és szólóhangszeres kompozícióit Magyarországon, Európában és Észak-Amerikában egyaránt játsszák.