Átadták az Ágai–Szendrey-Karper Emlékplaketteket

A 2010-ben alapított Ágai Karola és Szendrey-Karper László Ének- és Zeneművészeti Alapítvány évente díjaz jelentős operaénekeseket illetve gitárművészeket. A pandémia miatt két év kimaradt, így a Katona Duó május 7-i Óbudai Társaskör-beli hangversenyén több gitárművész is részesült az elismerésben. 

2020-ban az alapítvány kuratóriuma a Katona Duónak (Katona Péternek és Zoltánnak) ítélte a díjat „a gitárrepertoár és a hangszer előadói stílusának megújításáért, a magyar gitárművészet hírének világszerte történő öregbítéséért”. 

(A Katona Duó)

A 2022-es elismerést Zsapka József pozsonyi gitárművész-tanár érdemelte ki a magyar gitárművészekkel és -tanárokkal folytatott, több évtizedes termékeny együttműködéséért (mivel Portugáliában tanít, a díjat később veszi át). Tavaly elveszítettük a kuratórium tagját, Szilvágyi Sándort, akinek így posthumus adományozta az alapítvány a plakettet (amelyet aktív kurátorként nem kaphatott meg). Az oklevélen ez áll: „meghatározó emlékű és hatású, ihletett szólista és kamarazenészi produkcióiért, az ifjú gitáros nemzedéknek jelentős impulzust adó tanári tevékenységéért”. A díjakat Hollós Máté, az alapítvány kuratóriumának elnöke adta át.