Az Óbudai Társaskör novemberi programja

Az utolsó őszi hónapban is sokszínű műsorral várja közönségét az Óbudai Társaskör, hiszen lesz komolyzene (klasszikus és kortárs), jazz, de a gitárzene szerelmesei sem maradnak program nélkül.

November 7-én, 19 órakor a Farkas Zoltán Házimuzsika című sorozatának keretében, Bodrogi Éva és Koltai Katalin a Dalok a sánta holdhoz címet viselő estjével a latin-amerikai szürrealizmus és mágikus realizmus világába kalauzolja a hallgatót. Belső költői képek, álomszerű szabad asszociációk, festői színek, érzéki képzettársítások jellemzik a századforduló utáni nagy argentin zeneszerzők Alberto Ginastera és Carlos Guastavino, valamint a brazil Heitor Villa-Lobos zenei világát. 

A dél-amerikai zenei szövet Alberto Ginastera Cinco canciones populares argentinas ciklusából, a híres Cancion a la luna lunanca és a Cancion al arbol olvido dalokból, a Las horas de una estancia dalciklusából, valamint Carlos Guastavino Flores argentinas dalciklusából épül fel, ezt fűszerezik Villa-Lobos gitárra írt prelűdjei. Az előadás zenei anyagának összeállítását, valamint az átiratokat Koltai Katalin gitárművész készítette.

Amadeus Guitar Duo

Két nappal később, november 9-én, a világ vezető gitárduói között jegyzett Amadeus Guitar Duo ad koncertet. Bármerre járnak, lelkes kritikák kísérik útjukat. A kanadai születésű Dale Kavanagh és a német Thomas Kirchhoff 1991 óta játszanak együtt, számtalan szerző ajánlotta nekik művét. Sikerük titka a hangszer iránti teljes odaadásuk, inspiráló, temperamentumos játékuk, melyről 70 ország koncertlátogatói győződhettek meg eddig. Gyakran lépnek fel zenekarokkal a gitárirodalom legnagyszerűbb concertóit előadva, ennek köszönhetően kiléptek a gitárosokra jellemző szűkebb koncert lehetőségekből, igazán nagy ismertségre szert téve. 21 CD-jük jelent meg, ők az alapítói a Guitar Symposium Iserlohnnak.

November 23-án rendezik meg a hónap eseményét, Kiss Gy. László tárogatóművész hangversenyét. Hiányzó gyöngyszemek címmel. A Liszt-díjas zenész így ismerteti az estet: „Jelen korunk alkotó zeneszerzőinek tárogatóra komponált repertoárja önmagában is teljes gyöngysor. Szólók, duók, triók, kvintettek, valamint zenekarra és tárogatóra írott versenyművek születtek. Közel harminc kiváló kompozíció nagyszerű lehetőséget teremt a későn felfedezett magyar hangszerünknek és az előadóknak. Mivel többségében személyesen nekem készültek ezek a művek, alkalmam volt megszületésüknél bábáskodni, ezért egyformán fontos és kedves számomra valamennyi. A mai magyar zene gyöngysorában is méltó helyet foglalnak el, és nem csak ennek a különleges hangszernek a megszólalása miatt. Ma egy keresztmetszetet hallunk a szólótól a versenyműig, valamint ritkán előforduló hárfával vagy cimbalommal vagy éppen két cimbalommal való összeállításából. Ősbemutatók, valamint már elhangzott alkotások csendülnek fel műsorunkban. A „megszelídített”, kiművelt tárogató minden arcát bemutatjuk ezen az estén.

Várunk mindenkit „a Zene Birodalmában, ahol megszülethet a zenei szépség, a lélek vallomása az élet teljességéről.” (Balassa Sándor) Ma este Önök is vigyenek magukkal egy-egy gyöngyszemet a klasszikus tárogató irodalmából.”

Másnap a Capella Savaria a legrégebbi, korhű hangszereken játszó magyar kamarazenekar ad koncertet. A 37 éve folyamatosan működő együttes több mint 80 hanglemezt készített. A felvételek több mint kétharmada világelső felvétel, ezért ezek zenetörténeti jelentőségét nemzetközi szinten is elismerik. Novemberi hangversenyükön két Mozart-mű mellett egy reneszánszát élő zeneszerző, Michael Haydn (Joseph Haydn öccse) egy szimfóniája is elhangzik. Kalló Zsolt, Liszt-díjas hegedűművész, az együttes művészeti vezetője a koncert alkalmával röviden ismerteti is a műsort, amivel még közelebb hozza a közönség számára ezeket a remekműveket.

Végül a hónap zárásaként, november 30-án fellép „Az év fiatal jazz-zenésze” díj két nyertese, Oláh Krisztián és Richter Ambrus, valamint a JazzFed Quartet.  A jól ismert jazz standardek a két fiatal jazzművész zenei világát  tükrözve szólalnak meg, kiváló zenésztársak közreműködésével.